Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Το μήνυμα του Φιντέλ Κάστρο στις ΗΠΑ με αφορμή τον εορτασμό για τα 89α γενέθλιά του

«Οι ΗΠΑ χρωστάνε πολλά εκατομμύρια δολάρια στην Κούβα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Φιντέλ Κάστρο

fidel-castro

Μπορεί να τον έχει ξεπεράσει ο πολιτικός χρόνος -μετά την πρόσφατη απόφαση για αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών- όμως ο πραγματικός χρόνος φαίνεται να έχει σταθεί αρκετά καλός μαζί του.

Και αυτό γιατί παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει εδώ και πάνω από εννέα χρόνια, ο Φιντέλ Κάστρο κατάφερε να συμπληρώσει το 89ο χρόνο της πολυτάραχης ζωής του. Και επειδή τελευταίο βγαίνει το… χούι, στο μήνυμά του προς τον λαό της Κούβας, καλεί τις ΗΠΑ να καταβάλλουν αποζημιώσεις για το εμπάργκο που έχουν επιβάλλει στην χώρα εδώ και δεκαετίες.

Το μήνυμα του Φιντέλ ότι «οι ΗΠΑ χρωστάνε πολλά εκατομμύρια δολάρια στην Κούβα» ανακοινώνεται μία μέρα πριν ο Τζον Κέρι σηκώσει τη σημαία της αμερικάνικης σημαίας στην πρεσβεία της Αβάνας (αν και το εμπάργκο παραμένει σε ισχύ).

Η επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών μετά από 54 χρόνια διπλωματικής αποξένωσης είναι δημιούργημα του αδελφού του Φιντέλ, του Ραούλ Κάστρο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στην χώρα ύστερα από την αδυναμία του Φιντέλ να ασκήσει τα καθήκοντά του λόγω σοβαρής ασθένειας το 2006.

Στο μήνυμά του ο Φιντέλ, το οποίο δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της Αβάνας, επανέλαβε την κριτική του στην απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσει να ανταλλάσσει δολάρια για χρυσό το 1971, υπακούοντας σε συντηρητικούς οικονομολόγους της εποχής εκείνης.

Όπως και να έχει, σημασία έχει το γεγονός ότι ο Φιντέλ ζει ακμαίος, και ίσως είναι μία από τις παραξενιές της Ιστορίας, ότι μια μέρα μετά από τα γενέθλιά του, θα υψωθεί ξανά στην Αβάνα η σημαία των ΗΠΑ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By