Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Το μήνυμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα στους τζιχαντιστές της Συρίας

Αναλυτικά το μήνυμα του διαδόχου του Οσάμα Μπιν Λάντεν

aiman3

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα απηύθυνε κάλεσμα στους τζιχαντιστές της Συρίας να ενωθούν διαφορετικά θα απειληθούν με θάνατο καταδικάζοντας ωστόσο και πάλι τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους ως «εξτρεμιστές», σε ηχητικό του μήνυμα που αναρτήθηκε σήμερα στο Ιντερνετ.

«Οφείλουμε να επιζητούμε την ενότητα των μουτζαχεντίν στο Σαμ (Συρία), ώστε να απελευθερωθεί από τους Ρώσους και τους δυτικούς σταυροφόρους. Αδελφοί μου…το θέμα της ενότητας είναι για σας ζήτημα ζωής ή θανάτου», λέει ο διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η αυθεντικότητα του ηχητικού μηνύματος αυτού, που είναι το πρώτο από τον Ιανουάριο, δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά φέρει όλα τα διακριτικά στοιχεία των προηγουμένων μηνυμάτων του αλ Ζαουάχρι. Στο μήνυμα του Ιανουαρίου, ο αιγύπτιος γιατρός καλούσε, από την αφγανο-πακιστανική μεθόριο όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται το κρησφύγετό του, σε εκδίκηση έπειτα από την εκτέλεση δεκάδων ισλαμιστών από τη Σαουδική Αραβία.

Στο μήνυμα, ο αλ Ζαουάχρι καταδικάζει την υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πολιτική ειρηνευτική διαδικασία για τη Συρία και επαινεί το Μέτωπο Αλ Νόσρα, την συριακή οργάνωση της αλ Κάιντα, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ.

Τέλος, αναφέρεται σε πάλι στην ιδεολογική διάσταση ανάμεσα στην Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, χαρακτηρίζοντας τα μέλη του «εξτρεμιστές και αποστάτες», οι υποστηρικτές των οποίων θα αποδοκιμάσουν τις απόψεις και τις μεθόδους τους.

Στη Συρία, το Μέτωπο Αλ Νόσρα και το Ισλαμικό Κράτος είναι οι ισχυρότερες ένοπλες εξτρεμιστικές σουνιτικές οργανώσεις που μάχονται κατά των στρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού, αλλά και των Ρώσων και Ιρανών συμμάχων τους. Αποτελούσαν ενιαία οργάνωση μέχρι το 2013, οπότε διασπάστηκαν κυρίως εξαιτίας διαμάχης εξουσίας στην κορυφή.

By