Σάββατο, 8 Μαΐου, 2021

Το μήνυμα του Θεοδωράκη για την επίθεση στη Νίκαια

Η κοσμοπολίτικη Νίκαια δεν ήταν πάντα Γαλλία. Την ιδρύσανε Έλληνες, την κατέκτησαν Γότθοι, την κυβέρνησαν Ιταλοί μέχρι που την πήραν οι Γάλλοι το 1860

theodorakisB

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μέσω του λογαριασμού του στο Facebook στέλνει το δικό του μήνυμα για την επίθεση στη Νίκαια.

«Η κοσμοπολίτικη Νίκαια δεν ήταν πάντα Γαλλία. Την ιδρύσανε Έλληνες, την κατέκτησαν Γότθοι, την κυβέρνησαν Ιταλοί μέχρι που την πήραν οι Γάλλοι το 1860. «Μεγαλώνοντας» πήρε όλες τις αξίες του ελεύθερου κόσμου. Τη χαρά, τη δημιουργία, την αγάπη, την ανεκτικότητα, την ανεξιθρησκία, τη συνύπαρξη» γράφει ο κ. Θεοδωράκης.

«Αυτές τις αξίες γιόρταζαν οι άνθρωποι χθες. Στην Promenade des Anglais, την Προκυμαία των Άγγλων – κοσμοπολίτικο όνομα και αυτό – γιόρταζαν τη μέρα που η Επανάσταση έκανε τους υπήκοους πολίτες. Αλλά αυτές τις γιορτές δεν τις αντέχουν οι φανατικοί. Στο σκοτεινό τους κόσμο η χαρά είναι συνδυασμένη με τον θάνατο. Και άλλο δρόμο δεν έχουμε από το να τους πολεμήσουμε, χωρίς έλεος και χωρίς αστερίσκους» συνεχίζει ο κ. Θεοδωράκης και καταλήγει:

«Γιατί όπως έγραψε στο Facebook και ο βραβευμένος Γάλλος σκηνοθέτης Μισέλ Αζαναβισιούς μετά το χτύπημα στο Παρίσι το Νοέμβριο: «Καταλαβαίνουμε ποιος είναι ο στόχος σας. Οι απλές μας αξίες. Αξίες που κάνουν τη ζωή να φαίνεται όπως είναι. Ατελή βέβαια, με τις αδικίες της. Αλλά είναι οι αξίες που μας κάνουν να ζούμε με αξιοπρέπεια όσο μπορούμε. (…) Εσείς όμως δεν θα κερδίσετε. Και εμείς θα συνεχίσουμε να ερωτευόμαστε, να πίνουμε, να τρώμε μαζί το βράδυ και να θυμόμαστε αυτούς που πέθαναν».

Theodorakis-nikaia

(Visited 1 times, 1 visits today)