Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020

Το Μουντιάλ «σκοράρει» στον τουρισμό της Ισλανδίας

Τονωτική ένεση στον τουρισμό της Ισλανδίας, ο οποίος τον τελευταίο καιρό βαίνει μειούμενος, αναμένεται να δώσει η συμμετοχή της ομάδας της χώρας στο Μουντιάλ, συστήνοντας στους απανταχού λάτρεις του ποδοσφαίρου την ιστορία των Βίκινγκς και τα λοιπά τουριστικά αξιοθέτά της νησιωτικής χώρας του Βόρειου Ατλαντικού. 

Με πληθυσμό περίπου 350.000 κατοίκων, η Ισλανδία είναι η μικρότερη χώρα που έχει ποτέ επιλεγεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Και παρά το γεγονός ότι θεωρείται δεύτερη αγαπημένη ομάδα μεταξύ των παγκόσμιων οπαδών, λίγοι περίμεναν να περάσει τα απαραίτητα για έναν τέτοιο τουρνουά στάδια, και οι ερασιτέχνες του βόρειου Ατλαντικού (ο προπονητής για παράδειγμα είναι οδοντίατρος) να έρθουν αντιμέτωποι με την ισχυρή Αργεντινή, Κροατία αλλά και Νιγηρία.

Για τους ντόπιους, η παρουσία της ομάδας στη Ρωσία εξακολουθεί να θεωρείται ως μια χρυσή ευκαιρία για να αναβιώσει η τουριστική βιομηχανία, που αποτελεί την κύρια πηγή της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα.

«Η Ισλανδία κάνει τα βήματά της στη μεγάλη σκηνή φέτος το καλοκαίρι δήλωσε ο Σκάπτι Ορν Όλαφσον, εκπρόσωπος της Τουριστικής Ένωσης της χώρας κι αυτό της δίνει την δυαντότητα να χρησιμοποιήσει την προσοχή αυτή με θετικό τρόπο».

Ο σύλλογος αξιοποιεί στο έπακρο το Παγκόσμιο Κύπελλο, με την ιστοσελίδα του να καλεί τους επισκέπτες να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Gudni Th. Johannesson και την Πρώτη Κυρία στο #TeamIceland.

Χάνοντας το Momentum

Βοηθούμενη εν μέρει από την τοποθεσία της που έχει χρησιμοποιηθεί σε δημοφιλείς ταινίες και τηλεοπτικές σειρές όπως το Game of Thrones, ο τουρισμός υπήρξε ένας από τους βασικούς παράγοντες ανάκαμψης της Ισλανδίας από την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, ξεπερνώντας ακόμα και τον κλάδο της αλιείας που αποτελούσε μέχρι χθες την κύρια εξαγωγική του δραστηριότητα.

Οι ενδείξεις όμως μαρτυρούν ότι ο τομέας έχει χάσει τη δυναμική του και η Κεντρική Τράπεζα στην πιο πρόσφατη έκθεσή της να δείχνει πτώση των αφίξεων στο Ρέικιαβικ από αρκετές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες.

Βασικότερη αιτία της φθίνουσας αυτής πορείας αποτελεί η ανατίμηση της κορόνας – έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 40% έναντι του ευρώ από το ναδίρ που είχε βρεθεί το 2009 – η οποία έχει μετατρέψει την Ισλανδία στον πιο ακριβό τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, αποτρέποντας τους πιθανούς επισκέπτες να επισκεφτούν την χώρα και προτρέποντας τους φορείς να δηλώνουν πως η τουριστική έκρηξη έλαβε τέλος.

«Η παλίρροια αντιστρέφεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλαφσον. «Υπήρξε μια επιβράδυνση στην ανάπτυξη των τουριστών, αλλά το σοβαρότερο είναι ότι ταξιδιωτικές εταιρείες αρχίζουν πλέον αν συρρικνώνονται».

Μόνο τον περασμένο μήνα, ο κρατικός αερολιμένας της Ισλανδίας μείωσε τις εκτιμήσεις του για τον αριθμό των επιβατών που αναμένεται να ταξιδέψουν στη μακρινή χώρα προβλέποντας αύξηση της τάξης του 15% σε σχέση με πέρυσι.

Ο Θόριρ Γκάρδαρσον, πρόεδρος της Gray Line, μιας εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών λεωφορείων του νησιού, θεωρεί πως μια ακόμα αιτία για το ότι τα τουριστικά γραφεία μειώνουν τα πακέτα τους για την Ισλανδία και τις πρόσφατες συνομιλίες για αύξηση των τουριστικών φόρων. Ωστόσο το γεγονός δεν ανησυχεί τους πάντες.

«Είμαι σε αυτή τη δουλειά εδώ και 40 χρόνια και είμαι πολύ αισιόδοξος. Δεν βλέπω κάποιο σημάδι κατάρρευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θρέιν Λάρισσον, ιδιοκτήτης του Hotel Hallormsstadur. «Η βιομηχανία απλά αναδιαμορφώνεται» σημειώνει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By