Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε την περαιτέρω ενίσχυση της Τουρκίας

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι η συμμαχία έχει αποφασίσει «εδώ και μερικά χρόνια» να προσφέρει πρόσθετη βοήθεια στην Τουρκία

nato640_480

Το ΝΑΤΟ, το οποίο είχε ήδη λάβει μέτρα στήριξης της Τουρκίας λόγω των συγκρούσεων στα σύνορα της, θα αυξήσει περαιτέρω, μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, τη βοήθειά του προς τη σύμμαχο χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Θα εργασθούμε για πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Τουρκίας», υποσχέθηκε ο Στόλτενμπεργκ κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ υπογράμμισε πάντως ότι η συμμαχία έχει αποφασίσει «εδώ και μερικά χρόνια» να προσφέρει πρόσθετη βοήθεια στην Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και συνορεύει με τη Συρία και το Ιράκ.

Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε πως αυτό δεν συνδέεται με το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας, όταν ένα τουρκικό καταδιωκτικό κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό που, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Οι σύμμαχοι είχαν αποφασίσει να ενισχύσουν την τουρκική αντιαεροπορική άμυνα αναπτύσσοντας το 2012 αντιπυραυλικές συστοιχίες Patriot κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία. Όμως τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ και η Γερμανία απέσυραν τις δύο συστοιχίες τους. Παραμένει σε λειτουργία μόνο μία συστοιχία, η οποία έχει αναπτυχθεί από την Ισπανία στα Άδανα (νότια Τουρκία).

Εκτός από τις συστοιχίες των Patriot, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μαχητικά αεροπλάνα στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ και η Βρετανία ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει και αυτή μερικά αεροσκάφη. Εξάλλου, λόγω της αστάθειας στην περιοχή, «που αυξήθηκε από την επέμβαση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία, η οποία υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ», το ΝΑΤΟ έχει στείλει γύρω στα δέκα πολεμικά πλοία στην περιοχή αυτή της Μεσογείου, διευκρίνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Όλα αυτά είναι απαραίτητα» λόγω της κατάστασης στην περιοχή, η οποία σηματοδοτείται από «μια άνοδο του βίαιου εξτρεμισμού», διευκρίνισε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι περιμένει και από άλλους συμμάχους να αναλάβουν περισσότερες δεσμεύσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By