Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Το ΝΑΤΟ είναι προσηλωμένο στην υπεράσπιση των μελών του

«Το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλεια των μελών του» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας

Nato sunedriasi

Το ΝΑΤΟ «δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση», αλλά είναι προσηλωμένο στην υπεράσπιση των μελών του έναντι των απειλών «που έρχονται από την ανατολή ή το νότο», δήλωσε σήμερα στο Βουκουρέστι ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση, αλλά θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλεια των μελών του», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Ιοάνις.

«Ο κόσμος αλλάζει, βλέπουμε μια Ρωσία που προσπαθεί να εκφοβίσει τους γείτονές της και να αλλάξει τα σύνορα δια της ισχύος», πρόσθεσε. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στο Βουκουρέστι, πρόκειται να εγκαινιάσει νωρίς το απόγευμα ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Ατλαντικής Συμμαχίας, το πρώτο από τα έξι γενικά επιτελεία αυτού του τύπου που προβλέπεται να δημιουργηθούν στην ανατολική Ευρώπη.

«Αυτό το κέντρο δεν θα είναι μια στρατιωτική βάση, αλλά ένα μικρό γενικό επιτελείο» με αποκλειστικά «αμυντικό» στόχο, διευκρίνισε ο Στόλτενμπεργκ. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε τον Φεβρουάριο να ενισχύσει την άμυνα στην ανατολική πτέρυγά του δημιουργώντας μια νέα δύναμη 5.000 ανδρών που θα μπορεί να μεταφέρεται γρήγορα και θα έχει έξι κέντρα διοίκησης και ελέγχου στη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Αυτά τα γενικά επιτελεία θα χρησιμεύουν για να διευκολύνουν την ανάπτυξη της δύναμης ταχείας αντίδρασης, θα υποστηρίζουν τον σχεδιασμό της συλλογικής άμυνας και θα βοηθούν στον συντονισμό των ασκήσεων.

Σύμφωνα με τη Συμμαχία, θα αρχίσουν να λειτουργούν από τον Σεπτέμβριο και θα είναι πλήρως επιχειρησιακά στο τέλος του χρόνου.

By