Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Το ΝΑΤΟ μελετά την πρόταση για περιπολίες στο Αιγαίο

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε χθες Τρίτη ότι το NATO θα εξετάσει «πολύ σοβαρά» τις προτάσεις

nato640_480

Στα χέρια του NATO και επίσημα αναμένεται να βρεθεί σήμερα η κοινή πρόταση Γερμανίας και Τουρκίας για την ενεργοποίηση της Συμμαχίας στο Αιγαίο Πέλαγος, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα κυκλώματα διακινητών που διευκολύνουν τις προσφυγικές ροές.

Το τουρκογερμανικό σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στο πλαίσιο της σύσκεψης των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών του NATO, που λαμβάνει χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε χθες Τρίτη ότι το NATO θα εξετάσει «πολύ σοβαρά» τις προτάσεις για εμπλοκή του στην προσφυγική κρίση.

Η πρόταση για επέμβαση του ΝΑΤΟ συμφωνήθηκε τη Δευτέρα κατά τη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Tούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η ελληνική πλευρά είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με την γερμανίδα καγκελάριο και της κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα δέχεται επέμβαση του NATO μόνο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, κι όχι στα ελληνικά νερά.

Η πρόταση Βερολίνου και Άγκυρας έλαβε εμμέσως τουλάχιστον τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον εκπρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά, να χαιρετίζει κάθε πρόταση που μπορεί να σώσει ζωές και να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση των ανθρώπινων ροών προς την Ευρώπη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By