Διττή εικόνα με αντικρουόμενες τοποθετήσεις όσον αφορά το εάν θα υπάρξουν ανατιμήσεις ή όχι το προσεχές διάστημα, παρουσιάζει ο κλάδος των σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας βασικών καταναλωτικών αγαθών που πωλούνται στα ράφια τους, με αφορμή την κατάργηση του πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους, ο οποίος νομοθετικά βρισκόταν σε ισχύ έως και τις 30 Ιουνίου.
Θυμίζουμε ότι η σχετική νομοθεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, όριζε πως το μεικτό περιθώριο δεν μπορούσε να υπερβαίνει το μεικτό περιθώριο κέρδους προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021. Το τοπίο αυτήν τη στιγμή παρουσιάζει διαφορετικές προσεγγίσεις καθώς υπάρχουν στελέχη της αγοράς, με τα οποία επικοινώνησε το powergame.gr, τα οποία υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξουν νέες ανατιμήσεις μετά την άρση του πλαφόν, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι αρκετά πιθανό να συμβεί αυτό μετά την κατάργηση του μέτρου.
Υψηλόβαθμο στέλεχος σε γαλακτοβιομηχανία που συνεργάζεται με μία εκ των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας, αναφέρει ότι η εταιρεία του δεν προτίθεται στην παρούσα φάση να προβεί σε ανατιμήσεις στα τυροκομικά προϊόντα που παράγει. Ωστόσο διατηρεί την επιφύλαξη ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ανατιμήσεις στον κλάδο από τον Σεπτέμβριο, εφόσον παρουσιαστεί έλλειψη στην πρώτη ύλη, το γάλα, γεγονός που θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε αύξηση της τιμής από τους παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα, συμπαρασύροντας εν τω συνόλω την εφοδιαστική αλυσίδα του τομέα αυτού.
Τα 7 στα 10 στελέχη έκαναν λόγο για ανατιμήσεις στο επόμενο εξάμηνο
Να θυμίσουμε εδώ ότι με βάση στοιχεία που είχε παρουσιάσει πρόσφατα το powergame.gr, 7 στα 10 στελέχη (72%) των σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών εκτιμούσαν ότι θα πραγματοποιηθούν αυξήσεις τιμών εντός του επόμενου εξαμήνου.
Πρόκειται για στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η οποία δεν δόθηκε ευρέως στη δημοσιότητα και παρουσιάστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του εν λόγω φορέα. Από την ίδια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 1η έως και 10 Ιουνίου του 2025 προκύπτει πως ένα 24% των ερωτηθέντων στελεχών σούπερ μάρκετ και βιομηχανίας εκτιμά ότι οι τιμές θα μείνουν αμετάβλητες και μόλις το 4% ότι θα μειωθούν. Θα πρέπει μάλιστα να πούμε ότι τον Νοέμβριο του 2024 όταν είχε πραγματοποιηθεί εκ νέου η ίδια έρευνα, 5 στους 10 (49%) εκτιμούσαν ότι θα αυξηθούν οι τιμές, 3 στους 10% (30%) ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες και 22% ότι θα μειωθούν.
Η τάση ανατιμήσεων του Μαΐου και τι την προκάλεσε
Το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα για τον Μάιο που πέρασε, στοιχεία του ΙΕΛΚΑ ως προς την εξέλιξη των τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, έδειξαν ότι οι τιμές το συγκεκριμένο μήνα αυξήθηκαν κατά 2,47%, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024. Γεγονός που σύμφωνα με στελέχη των σούπερ μάρκετ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας της κυβέρνησης, ο οποίος καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οφείλουν να γίνονται οι προσφορές και οι εκπτώσεις στα ράφια. Η εφαρμογή του Κώδικα κατά τον φετινό Μάιο είχε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ως αποτέλεσμα, να περιοριστούν οι προσφορές των προϊόντων στα ράφια, με αποτέλεσμα οι τελικές τιμές τους να εμφανίζονται υψηλότερες σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024, μήνας που πέρυσι συνέπεσε και με τη γιορτή του Πάσχα, όπου οι προωθητικές ενέργειες εντατικοποιήθηκαν.
Στον αντίποδα πάντως, πηγές από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, επισημαίνουν ότι η κατάργηση του πλαφόν δεν θα επηρεάσει ανοδικά τη συνολική εικόνα των βασικών αγαθών που πωλούνται στα ράφια, καθώς υποστηρίζουν ότι ο ανταγωνισμός είναι αρκετά έντονος και αμφότεροι βιομηχανία και σούπερ μάρκετ, επιθυμούν να διατηρήσουν τις τιμές σταθερές χωρίς νέες ανατιμήσεις για να μην χάσουν τους πελάτες τους.