Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Το νέο βιβλίο Ολάντ μιλά για την ανύπαρκτη «γραβάτα» του Τσίπρα και τα αγγλικά του

Ειδική αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό, από το ενδυματολογικό του στυλ μέχρι και το πώς υπέκυψε στα αιτήματα των Ευρωπαίων εταίρων για να αποφευχθεί το Grexit.

Ο Ολάντ αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στη χώρα μας και τον Έλληνα πρωθυπουργό αποκαλύπτοντας την πρώτη εντύπωση που σχημάτισε για τον Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη τους συνάντηση αλλά και τις δραματικές ώρες πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τα χείλη του Έλληνα πρωθυπουργού όταν ενημερώθηκε για τη διεξαγωγή του.

To βιβλίο του Ολάντ,407 σελίδων,κυκλοφόρησε προχθές στη Γαλλία (11 Απριλίου) από τον εκδοτικό οίκο «Stock».Στις σελίδες του αφηγείται πώς πέρασε τα πέντε χρόνια στο Μέγαρο των Ηλυσίων και πώς, αν ήθελε, θα μπορούσε να νικήσει τον νυν πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, ο Ολάντ κάνει ειδική αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό-από το ενδυματολογικό του στυλ μέχρι και το πώς υπέκυψε στα αιτήματα των Ευρωπαίων εταίρων για να αποφευχθεί το Grexit.

«Ο γιακάς ανοιχτός, φαίνεται ευχάριστος, μιλάει αγγλικά με μια πολύ νόστιμη ελληνική προφορά, έχει γερή πολιτική εμπειρία αν και ομολογεί, χωρίς κίνδυνο να διαψευστεί, ότι είναι νεοφώτιστος στα μυστήρια της Ε.Ε», γράφει ο Ολάντ δίνοντας στους αναγνώστες μία γεύση από την πρώτη του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας αφηγείται λεπτομερώς τις εντάσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους γύρω από το ελληνικό ζήτημα και τις ώρες αγωνίας πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος το βράδυ της 26ης Ιουνίου.«Πολύ επίσημος ο Αλέξης Τσίπρας ζητά τηλεφωνική σύσκεψη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και το Γάλλο πρόεδρο.Ο τόνος της φωνής του είναι βαρύς.Μάλλον δεν είναι μόνος στο γραφείο του.Εμφανίζεται οργισμένος και χρησιμοποιεί ένα εκδικητικό λεξιλόγιο το οποίο δεν έχει ποτέ άλλοτε χρησιμοποιήσει.Ο Τσίπρας μας ανακοινώνει ότι αρνείται τις τελευταίες ευρωπαικές προτάσεις και μας ενημερώνει αμέσως ότι θα καλέσει τον ελληνικό λαό να εκφραστεί σε δημοψήφισμα».

«Ποιο θα είναι το ερώτημα;» τον ρωτάω. είναι απλό μου απαντάει. Δέχεστε τη συμφωνία των Βρυξελλών;».«Και ποια είναι η απάντησή σου»,τον ρωτά η Μέρκελ.« Όχι», της λέει.«Πέφτει βαριά σιωπή.. η εμπιστοσύνη για την Καγκελάριο έχει διαρραγεί».

Στη συνέχεια ο Ολάντ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να στηρίξει πολιτικά τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά το δημοψήφισμα ώστε να κάνει καινούρια διαπραγμάτευση με τους εταίρους.Όμως,απέναντι στη Γερμανία και τον Σόιμπλε αυτό δεν ήταν μάλλον αρκετό,Αυτή η ελληνογαλλική συμμαχία τους οδηγεί στη νύχτα της 12ης Ιουλίου του 2015:

«Οι συνομιλίες ξεκινούν σε μια συγκυρία όπου και το χειρότερο είναι δυνατόν. Οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Ο Τσίπρας το έχει καταλάβει κι αποφεύγει οποιαδήποτε πρόκληση».Ο Ολάντ, βλέποντας το αρνητικό κλίμα προτείνει μια συνομιλία για τρεις: «Με βαριά καρδιά αλλά αποφασισμένος να κρατήσει τη χώρα του μέσα στην Ευρωζώνη, ο Τσίπρας δέχεται τη συμφωνία που είχε αρνηθεί κι αναλαμβάνει τις ευθύνες του».Κάπως έτσι η Γαλλία είχε καταφέρει, σύμφωνα με τον Ολάντ,να προστατέψει τα συμφέροντα της Ευρώπης κι ο Έλληνας Πρωθυπουργός τα σενάρια περί Grexit.«Δεν γνωρίζω αν θα ανταμειφθεί για τις γενναίες επιλογές του, αλλά μπορώ να πιστοποιήσω πως έδρασε ως Ευρωπαίος κι άνθρωπος της Αριστεράς», επισημαίνει ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By