Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Το πάρτι με τις ημίγυμνες χορεύτριες που έφερε τα πάνω-κάτω στον κλάδο της βιοτεχνολογίας

Σάλος έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ για τον τρόπο που επέλεξαν οι χορηγοί ενός διεθνούς συνεδρίου να διαφημίσουν τα προϊόντα τους.

Ο κλάδος της βιοτεχνολογίας είναι γνωστός για το εξέχον πρόβλημα ποικιλομορφίας των δύο φύλων που τον χαρακτηρίζει. Κι αυτή η έλλειψη εκπροσώπησης των γυναικών ίσως είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν σε φαινόμενα όπως το πάρτι που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου BIO International Convention στη Βοστώνη.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια συνέδρια του κλάδου. Το πρόβλημα; Το πάρτι είχε ημίγυμνες χορεύτριες – και όλο αυτό τώρα βρίσκεται στο στόχαστρο επικριτών μέσα από τον κλάδο.

Η έκδοση του κλάδου, BioCentury, έκανε πρώτη αναφορά στο πάρτι, ένα event που δεν συνδέεται άμεσα με το BIO. (Το πάρτι, εξάλλου, ονομάζεται «Το Πάρτι στο Bio Που Δεν Συνδέεται Με Το Bio» – Party at Bio Not Associated with Bio, ή αλλιώς PABNAB).

Το PABNAB, όμως, είναι εδώ και καιρό μια εκδήλωση που προσελκύει τα πλήθη που συμμετέχουν στο συνέδριο του BIO, καθώς χρησιμεύει ως εκδήλωση δικτύωσης και ως ένας τρόπος για να περάσουν καλά οι επενδυτές και τα στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Το πάρτι είναι γενικώς γνωστό για την… προχωρημένη αισθητική του και τις μεγάλες δόσεις υπερβολής στην… εορταστική του ατμόσφαιρα. Όμως, η φετινή παρουσία topless χορευτριών και γυναικών που φορούσαν ελάχιστα ρούχα και είχαν τα λογότυπα των χορηγών ζωγραφισμένα στο κορμί τους, μάλλον ξεπέρασε τα όρια.

Αυτό επισημαίνει και η Kate Strayer-Benton, διευθύντρια στρατηγικής στη Momenta Pharmaceuticals, η οποία είναι εκείνη που γνωστοποίησε το event στο BioCentury. «Ένιωσα σαν να ξεπεράστηκε ένα όριο» είπε η Strayer-Benton σε συνέντευξή της στο STAT News. «Η μετατροπή των γυναικών σε αντικείμενα – στην περίπτωση αυτή, με την προσθήκη και των λογότυπων κάποιων εταιρειών του κλάδου μας – είναι μια εντελώς λανθασμένη πρακτική» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η παρουσία ημίγυμνων χορευτριών είναι ακόμα προκλητικότερη, καθώς γίνεται εν μέσω της εκστρατείας #MeToo κατά του σεξισμού και της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

Κάποιοι διοργανωτές του πάρτι υπεραμύνθηκαν των επιλογών τους, αλλά ηγέτες του κλάδου εξέφρασαν την απογοήτευσή τους. «Σε μια περίοδο που προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω μας τις διακρίσεις και τη μεροληψία στον χώρο εργασίας, το να μετατρέπουμε έτσι τις γυναίκες σε αντικείμενα δεν βοηθάει» είπε ο διευθύνων σύμβουλος του BIO, Jim Greenwood, σε συνέντευξή του στο BioCentury. Ο ίδιος επεσήμανε ότι είχε ήδη επικοινωνήσει με τους διοργανωτές και τους χορηγούς του PABNAB για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του BIO, John Maraganore, κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα: «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να ανεχθούμε ως οργάνωση. Άποψή μου είναι ότι κανένας χορηγός ή διοργανωτής αυτού του event δεν μπορεί να είναι ευπρόσδεκτος ως μέλος του BIO».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By