Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ», με υψηλή συμμετοχή και πάθος στην ψηφοφορία για την εκλογή ηγεσίας

Το πρώτο στοίχημα για τη δυναμική επιστροφή του Κινήματος Αλλαγής στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό έγινε με τη μεγάλη συμμετοχή στις σημερινές εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

Η προσέλευση του κόσμου είναι περίπου 35% υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη διαδικασία του 2017, κάτι που έχει προκαλέσει από ικανοποίηση έως ενθουσιασμό στη Χαριλάου Τρικούπη.

Από τις 212 χιλιάδες κόσμου που πήγαν τότε, τώρα προσεγγίζουν τις 270 χιλιάδες – και η προσέλευση συνεχίζεται εκεί όπου υπάρχουν ουρές.

Η μεγάλη συμμετοχή έρχεται να επιβεβαιώσει και τα θετικά δημοσκοπικά ευρήματα για την πρόθεση ψήφου, που έφερναν το ΚΙΝΑΛ στην περιοχή του 10%. Γίνεται σαφές από το συνδυασμό αυτών των στοιχείων ότι ο χώρος παραμένει «ζωντανός» και με προοπτική να επηρεάσει σημαντικά τις πολιτικές εξελίξεις.

Κρίσιμο για την έκβαση της μάχης μεταξύ των έξι υποψηφίων αρχηγών, ίσως αποδειχθεί το γεγονός ότι η μεγάλη αύξηση σημειώθηκε κυρίως στην επαρχία.

Ήδη στη Χαριλάου Τρικούπη φτάνουν κάποια αποτελέσματα από περιοχές, όπου οι κάλπες έκλεισαν νωρίς και πρόκειται για μικρά τμήματα, αλλά ουσιαστικά η πρώτη ενδεικτική εικόνα θα δοθεί γύρω στις 10 το βράδυ, λόγω της παράτασης που υπήρξε, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσει και ο τελευταίος ενδιαφερόμενος πολίτης.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο τι θα βγάλουν οι κάλπες. Πρώτον, εάν θα πάμε σε επαναληπτική αναμέτρηση την επόμενη Κυριακή ή θα εκλεγεί από απόψε αρχηγός. Φαίνεται ότι όλοι συμφωνούν πως θα υπάρξει και δεύτερος γύρος.

Το δεύτερο είναι το ποιοι θα είναι το ζευγάρι που θα περάσει απόψε και ποια θα είναι η διαφορά μεταξύ τους, όπως και πού θα κυμανθούν τα ποσοστά τους. Εάν δηλαδή θα διαμορφωθούν μη αναστρέψιμες δυναμικές ή θα πάμε σε μία τελική αναμέτρηση με χαρακτηριστικά ντέρμπι.

Και βέβαια τι θα κάνουν όσοι μείνουν εκτός β’ γύρου, κυρίως ποιος θα βρεθεί ηττημένος από την ισχυρή τριάδα και ο οποίος μπορεί να είναι ρυθμιστής.

Η εικόνα από τις εκτιμήσεις, που κάνουν τα επιτελεία των υποψηφίων αρχηγών είναι συγκεχυμένη, αν και υπάρχει η αίσθηση που διαπερνά τις περισσότερες πλευρές ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα περάσει στο β’ γύρο. Κατά την εκτίμηση των επιτελών του μάλιστα, όχι μόνο θα είναι πρώτος, αλλά θα ξεπερνά και το 40%. Από τους συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη δίνεται η εικόνα ότι ο ευρωβουλευτής μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό θα είναι το δίδυμο της β’ Κυριακής, χωρίς όμως να διακινδυνεύουν τη σειρά ή τη διαφορά μεταξύ των δύο.

Από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου δεν εκφράζονται εκτιμήσεις ανοιχτά, αλλά υπάρχει η αισιοδοξία πως θα ο βουλευτής θα είναι στο β’ γύρο, πιθανόν με αντίπαλο τον κ. Παπανδρέου.

By