Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Το ΠΑΣΟΚ για την επιχείρηση της αστυνομίας στο Σύνταγμα

Και τη δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια

ereunes-gia-tin-epithesi-me-kalasnikof-sta-grafeia-tou-pasok

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την σημερινή επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στην Πλατεία Συντάγματος και τη δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Η διαχείριση του προσφυγικού φαινομένου δεν μπορεί να σχετίζεται με τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα. Είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απορρέει από τις νομικές και ηθικές μας υποχρεώσεις ως κοινωνία και ως χώρα.

Οι Σύριοι που βρίσκονται στη χώρα μας αλλά και αυτοί που προβλέπεται να καταφτάσουν στο μέλλον δικαιούνται τη διεθνή προστασία του ασύλου. Η Πολιτεία οφείλει να τους παρέχει πρόσβαση στις Πανευρωπαϊκές διαδικασίες ασύλου αλλά και να τους παρέχει ασφάλεια για να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή.

Η ενημέρωση για τα δικαιώματα τους είναι ευθύνη της αστυνομίας και της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής και θα πρέπει να γίνεται σε γλώσσα που είναι κατανοητή σε αυτούς. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να εμποδιστεί η παραπληροφόρηση που οδήγησε στη διαμαρτυρία του Συντάγματος και τρέφει τα κυκλώματα των διακινητών.

Η αλλαγή της στάσης των κρατών-μελών της ΕΕ που διαφωνούν με τον επιμερισμό του βάρους των προσφύγων σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες ανάλογα με τις δυνατότητες τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης προσφύγων. Είναι πέρα από κάθε Ευρωπαϊκή, δημοκρατική λογική να κινδυνεύει η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των προσφύγων αφού έχουν φτάσει σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Όσο όμως η Ευρώπη της Αλληλεγγύης παραμένει ανεκπλήρωτος στόχος η ελληνική πολιτεία και τα αρμόδια όργανα της δεν πρέπει να αμελούν τις υποχρεώσεις τους. Το σύνολο σχεδόν των αρμοδιοτήτων για τους πρόσφυγες, ακόμη και η στέγαση τους, ανήκει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Η λήψη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση όλων των υπηρεσιών που προβλέπει ο νόμος 3907/11 είναι ο μοναδικός τρόπος για την πρόληψη φαινομένων σαν αυτό που προέκυψε στην πλατεία Συντάγματος. Είναι επιτακτική η ανάγκη για αποκεντρωμένη λειτουργία, επαρκών σε αριθμό, χώρων φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο και η εφαρμογή συνεκτικού σχεδίου για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων.

Αν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και προστασίας του Πολίτη δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο φορτίο η κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει άλλη λύση».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By