Παρασκευή, 7 Μαΐου, 2021

Το ΄πε και το ΄κανε ο Ομπάμα! Κλείνει το Γκουαντάναμο!

Ο Ομπάμα τόνισε σε διάγγελμά του ότι «το κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο δεν ενίσχυσε την εθνική μας ασφάλεια»

Obama-Fiscal-Cliff_Webf-e1398342996270

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε το πολυαναμενόμενο σχέδιό του για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο.

Με λιγότερο από ένα χρόνο να του απομένει στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα παρουσίασε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μεταφέρουν κρατούμενους χαμηλού κινδύνου σε άλλες χώρες και περιγράφει το πώς 13 πιθανές εγκαταστάσεις αναπλήρωσης θα προκαλούσαν εξοικονόμηση εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο για τους Αμερικανούς φορολογούμενους.

«Για πολλά χρόνια, υπήρξε ξεκάθαρο ότι το κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο δεν ενίσχυσε την εθνική μας ασφάλεια. Την υποβαθμίζει», τόνισε ο Ομπάμα στο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι είναι καιρός πλέον να κλείσει η στρατιωτική φυλακή που πρόδωσε τα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ.

«Θα κλείσει ένα κεφάλαιο της ιστορίας μας και αντικατοπτρίζει τα μαθήματα που πήραμε από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Μαθήματα που πρέπει να οδηγήσουν το έθνος μας μπροστά», συμπλήρωσε.

Συνολικά 91 ύποπτοι τζιχαντιστές παραμένουν στο Γκουαντάναμο, μία φυλακή στην οποία κάποτε κρατούνταν 700 άτομα και έχει γίνει συνώνυμο των βασανιστηρίων, και της επ” αόριστον κράτησης, με έμβλημα τις πορτοκαλί φόρμες που φορούν οι φυλακισμένοι.

Ο Ομπάμα προωθούσε το κλείσιμο του Γκουαντάναμο από το 2009, όταν εκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί αντιδρούσαν, με πολλούς από αυτούς να θεωρούν τη φυλακή ως ένα όπλο καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ο Ομπάμα όμως επιμένει ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο, πως η φυλακή τροφοδοτεί την αντιαμερικανική προπαγάνδα. Το πλάνο του είχε αντιδράσεις ακόμη και στο δικό του «στρατόπεδο», με το Πεντάγωνο να κατηγορείται για τον αργό ρυθμό μεταφοράς των κρατουμένων και την διόγκωση του κόστους κλεισίματος της φυλακής.

Χρειάστηκαν μήνες για να ετοιμαστεί αυτό το πλάνο και δεν δηλώνει ξεκάθαρα στο ποια εγκατάσταση θα αναπληρώσει το Γκουαντάναμο. Κάποιοι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων έχουν μιλήσει για το Φορτ Λέβενγουορθ, στο Κάνσας, ή το Τσάρλστον, στη Νότια Καρολίνα, όμως οι πολιτικοί αυτών περιοχών αντιδρούν.

Πάγια θέση του Ομπάμα είναι ότι πολλοί κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο θα πρέπει να μεταφερθούν στο εξωτερικό και να δικαστούν από στρατιωτικά δικαστήρια. Ενας μικρός αριθμός- αυτοί που θα κριθούν ότι είναι πολλοί επικίνδυνοι για να απελευθερωθούν αλλά ταυτόχρονα είναι δύσκολο να τους ασκηθεί δίωξη, θα κρατηθούν στις ΗΠΑ. Ομως, το Κογκρέσο αντιδρά στη μετεγκατάσταση κρατουμένων εντός της χώρας, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία ότι όλο αυτό απλά θα παρατείνει την κράτηση δίχως δίκη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By