Στραμμένα στην Αθήνα θα είναι τις επόμενες ημέρες τα βλέμματα της μπαρ βιομηχανίας και ιδιαίτερα, της βιομηχανίας του ρουμιού.
Στις 6 και 7 Νοεμβρίου πραγματοποιείται μια μεγάλη γιορτή για το ρούμι στο Ζάππειο Μέγαρο.
Πρόκειται για το 1ο φεστιβάλ ρουμιού στην Αθήνα και διοργανώνεται από το ρούμι μπαρ Baba Au Rum (World’s 50 Best Bars 2013 & 2016) και την εταιρεία Conf Expo Ltd.
Ιδρυτής του φεστιβάλ είναι ο Θάνος Προυναρούς, bartender, ιδιοκτήτης του Baba au Rum και ιδρυτής του περιοδικού Fine Driniking.
Ακολουθεί στις 8 και 9 Νοεμβρίου το Athens Bar Show.
Σεμινάρια, διαλέξεις, γευσιγνωσίες
Το συγκεκριμένο διάστημα θα βρίσκονται στην Αθήνα πολλά ξένα γνωστά ονόματα της βιομηχανίας του ρουμιού αλλά και ξένοι bartenders που θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με τον κ Πουρναρού, «η αθηναϊκή σκηνή των bars και των spirits έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου και βρίσκεται πολύ ψηλά».
Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Ελάχιστες πόλεις στον κόσμο μπορούν να πουν ότι είναι σε καλύτερη θέση από την Αθήνα και αυτές είναι το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, ίσως το Σίδνεϋ.
Έχει γίνει δουλειά από επαγγελματίες του χώρου.
Υπάρχουν πλέον αρκετά ελληνικά bar και bartenders που διακρίνονται διεθνώς.
Για εμάς είναι σημαντικό να δείξουμε ότι η Αθήνα είναι όντως στην πρωτοπορία και θέλουμε να κάνουμε αυτό το Athens Rum Festival ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως, στα επόμενα χρόνια.
Είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτονται την Αθήνα άνθρωποι από τη συγκεκριμένη βιομηχανία αλλά και όσοι τους αρέσει το fine drinking».
Τουρισμός και γευσιγνωσία
Παράλληλα, την ελληνική πρωτεύουσα επισκέπτονται τουρίστες που είναι προσανατολισμένοι στην γαστρονομία, γεγονός που γνωρίζουν καλά όσοι ασχολούνται με τον χώρο.
Όπως εξηγεί ο κ Πουρναρούς, «έχει αλλάξει ο κόσμος που επισκέπτεται την Αθήνα τα τελευταία τρία χρόνια. Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό ρεύμα τουριστών-ταξιδιωτών, που ψάχνουν να βρουν κάτι καλό να φάνε και κάτι καλό να πιουν.
Επίσης, έχουν αρχίσει να έρχονται weekenders, τουρίστες από την Ευρώπη που επιλέγουν την Αθήνα για ένα σαββατοκύριακο.
Δεν την επιλέγουν αποκλειστικά για τα αρχαία αλλά γιατί υπάρχει μια ζωντανή, σύγχρονη ζωή.
Δεν είναι οι τουρίστες που έρχονται για να μεθύσουν. Μπαίνουν με σεβασμό στο χώρο. Γνωρίζουν από πριν πού θα φάνε και πού θα πιουν».
Το γεγονός ότι υπάρχει ένα ρεύμα τουριστών που επισκέπτεται την Αθήνα για να γνωρίσει τις γεύσεις της και τους σύγχρονους ρυθμούς της αλλά και ότι «έχει αρχίσει να υπάρχει παραγωγή σε ελληνικά αποστάγματα τζιν, βότκα, σύντομα σε ρούμι, που δεν υπήρχε στο παρελθόν, κάνει ένα φεστιβάλ ρουμιού, όπως το συγκεκριμένο, να είναι σημαντικό για τις εταιρείες του ρουμιού σε όλο τον κόσμο».
Όπως τονίζει ο κ. Προυναρούς: «Μπορεί κάποιοι ξένοι ή κάποιες ξένες εταιρείες που θέλουν να μπουν στην ελληνική αγορά να σκέφτονται ότι εδώ υπάρχει κρίση, μιζέρια, εμείς θέλουμε ένα δείξουμε ότι δεν είναι έτσι, υπάρχει μια δυναμική.
Το φεστιβάλ αποτελεί μια προσπάθεια για να φέρουμε όλες τις εταιρείες ρουμιού που υπάρχουν, στην ελληνική αγορά, κοντά στον Έλληνα επαγγελματία και τον Έλληνα καταναλωτή.
Επίσης, να φέρουμε κάποιες εταιρείες ρουμιού από το εξωτερικό που δεν έχουν διανομέα στην Ελλάδα και να δουν ποιο είναι το κοινό, να γνωρίσουν υποψήφιους διανομείς.
Μια άλλη πτυχή του φεστιβάλ είναι τα σεμινάρια, οι διαλέξεις και οι γευσιγνωσίες που θα γίνουν».