Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το τελευταίο e-mail της ΑΑΔΕ στους μεγάλους οφειλέτες – «Εμφανιστείτε και ρυθμίστε για να μην βγείτε στα μανταλάκια»

Μήνυμα από την ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ αναμένεται να λάβουν σήμερα οι μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου. Με το e-mail θα ενημερώνονται πως είναι η έσχατη ευκαιρία που έχουν για να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέχρι και το τέλος Ιουλίου, ειδάλλως θα δουν τα ονόματα και τις διευθύνσεις τους να βγαίνουν στα «μανταλάκια».

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ, η λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες, δηλαδή με εκείνους που χρωστούν σε εφορία και ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ, θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στις 4 Αυγούστου. Κι αυτό γιατί ακόμα και αν ένας οφειλέτης μπει σε ρύθμιση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δηλαδή στις 31 Ιουλίου, έχει δικαίωμα να πληρώσει τις δόσεις ενεργοποίησης της εκάστοτε ρύθμισης εντός τριών ημερών, δηλαδή έως τις 3 Αυγούστου.

Φέτος «τρέχουν» μια σειρά από ρυθμίσεις, όπως η πάγια ρύθμιση της εφορίας σε 24 ή 48 δόσεις, η νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, η αναβίωση των 120 δόσεων, αλλά και ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Οι αιτήσεις για ένταξη (πέραν της πάγιας ρύθμισης) θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.

Η πρώτη δημοσιοποίηση μετά το 2019

Οι λίστες δεν έχουν ανανεωθεί από το 2019, καθώς μεσολάβησαν η υγειονομική και έπειτα η ενεργειακή κρίση.

Ωστόσο η ανάρτηση της περσινής λίστας των μεγαλοοφειλετών ακυρώθηκε κυριολεκτικά στο… και πέντε, αφού κοινή υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της προθεσμίας, ενημέρωνε πως η ανάρτηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών θα πραγματοποιηθεί έως τις 30 Ιουνίου του 2023. Τελικά, η νέα προθεσμία είναι η 4η Αυγούστου.

Όπως έχει ενημερώσει έγκαιρα το mononews, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση και φέτος όλη η χώρα θα μάθει ποιοι χρωστούν στο δημόσιο ποσά άνω των 150.000 ευρώ.

Οι επόμενες κινήσεις

Όσοι από τους μεγαλοφειλέτες δεν εμφανιστούν, τότε θα υποστούν τη δημόσια διαπόμπευση. Στη συνέχεια ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα αναζητήσει περιουσιακά στοιχεία των συγκεκριμένων οφειλετών και, εφόσον τα εντοπίσει, θα προχωρήσει άμεσα σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ώστε να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Στη λίστα με τους μεγαλοφειλέτες, θα πρέπει να αναγράφονται το όνομα ή η επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου, ο ΑΦΜ, το ποσό της αρχικής οφειλής, οι προσαυξήσεις και το συνολικό χρέος και στη διπλανή στήλη θα βρίσκονται οι λίστες των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τέλος το άθροισμα των οφειλών.

Με αυτό τον τρόπο, οι επιχειρηματίες και τα υπόλοιπα φυσικά και νομικά πρόσωπα που χρωστούν δις ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, έχουν κρατήσει “κρυφή” την ταυτότητά τους για περισσότερα από 4 συνεχή έτη, αφού η διαδικασία είχε “παγώσει” από τον Ιούνιο του 2019.

Η πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια με τα 800 εκατ.

Υπενθυμίζεται πως στις λίστες περιλαμβάνονται πτωχευμένοι επιχειρηματίες που κάποτε μεσουρανούσαν και τώρα έχουν «φεσώσει» το κράτος με δις ευρώ, πτωχευμένες επιχειρήσεις που έχουν αφήσει απλήρωτα τεράστια χρέη ή εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα και οι υπόχρεοι δεν τα έχουν καν ρυθμίσει, αφήνοντάς τα να παίρνουν προσαυξήσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2022 προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι στα βιβλία της ΑΑΔΕ εμφανίστηκε ξαφνικά ένα τεράστιο ληξιπρόθεσμο χρέος 800 εκατ. ευρώ το οποίο αφορούσε μόνο έναν ΑΦΜ.

Τότε, πληροφορίες ανέφεραν πως πρόκειται για μια πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια που διαθέτει πολύ μεγάλη περιουσία, η οποία μάλιστα μεσουρανούσε στον κλάδο που δραστηριοποιούνταν επί δεκαετίες, ενώ το «κανόνι» του 2016 ήταν κάτι παραπάνω από ηχηρό σε όλη τη χώρα.

Από το «σκάσιμο» της επιχείρησης το 2016 στη λίστα των μεγαλοοφειλετών
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μία παλιά υπόθεση και συγκεκριμένα από μια θηριώδη οικογενειακή επιχείρηση, η οποία είχε απασχολήσει ιδιαίτερα το ελληνικό επιχειρείν την περίοδο 2015-2016, καθώς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε οδήγησαν στην -ηχηρή- κατάρρευσή της.

Η εν λόγω επιχείρηση δραστηριοποιούνταν τόσο στο λιανεμπόριο όσο και τον φαρμακευτικό κλάδο επί δεκαετίες. Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια πως η συγκεκριμένη οικογένεια ήταν για σχεδόν 50 χρόνια από τις 100 πιο πλούσιες στην χώρα, καθώς “μεσουρανούσε” στο ελληνικό επιχειρείν από το 1960.

Την περίοδο του 2016 μάλιστα, υπήρξαν και συσκέψεις σε Υπουργεία αλλά και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο για τις επιπτώσεις κατάρρευσης της επιχείρησης, ενώ στη συνέχεια απαιτήθηκαν καίριες παρεμβάσεις διάσωσης από μεγάλο όμιλο, ώστε να περιοριστεί το ντόμινο των εξελίξεων στην ελληνική αγορά.

Το παρασκήνιο πίσω από την αποκάλυψη

Το τεράστιο ποσό των 800 εκατ. ευρώ αποκάλυψε η ίδια η ΑΑΔΕ, όταν ανακοίνωσε τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο για τον Φεβρουάριο του 2022.

Για εκείνο το μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη εμφάνισαν αύξηση 1,7 δισ. ευρώ, με το Υπουργείο Οικονομικών να διευκρινίζει στη συνέχεια ότι «τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν έναν και μοναδικό ΑΦΜ, δηλαδή έναν και μοναδικό οφειλέτη» και τα πραγματικά νέα ληξιπρόθεσμα άγγιζαν τα 900 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες φορολογικές αρχές, προέκυψε πως η εν λόγω επιχείρηση δεν είχε καταβάλει επί πολλά χρόνια φόρο μισθωτών υπηρεσιών, φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ. Μετά και την επιβολή προστίμων τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία που εμφανίστηκαν στα βιβλία της ΑΑΔΕ τον Φεβρουάριο άγγιζαν τα 800 εκατ. ευρώ.

By