Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Το Τέξας θα καθορίσει την τιμή του πετρελαίου το 2018

Η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ αναμένεται ότι θα φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ την επόμενη χρονιά, κάτι που εν μέρει έχει ενισχυθεί από τον ΟΠΕΚ και το πλαφόν που έχει θέσει στην παραγωγή για να τεθεί κατώτατο όριο στις τιμές.

Για τους αναλυτές, η πρόβλεψη της τιμής για το επόμενο έτος εξαρτάται από δύο παράγοντες: το πόσο θα αυξηθεί η αμερικανική παραγωγή και το αν η παγκόσμια οικονομία θα είναι αρκετά ισχυρή για να απορροφήσει τα επιπλέον βαρέλια.

Το αργό πετρέλαιο μπρεντ αναμένεται ότι θα φθάσει στα 60 δολάρια το βαρέλι το 2018 ενώ το αμερικανικό πετρέλαιο προβλέπεται ότι θα φθάσει περίπου τα 55 δολάρια το βαρέλι σύμφωνα με το μέσο όρο των προβλέψεων 27 αναλυτών οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Αυτό το επίπεδο είναι χαμηλότερο από το σημείο που βρίσκονται τώρα οι τιμές (κοντά στα 64 δολάρια το βαρέλι το μπρεντ και κοντά στα 58 δολάρια για το West Texas Intermediate). Γύρω από αυτές τις μέσες τιμές, οι προβλέψεις διαφοροποιούνται σημαντικά – η ABN Amro Bank NV είναι υπεραισιόδοξη ενώ η Citigroup Inc. και η BNP Paribas πέφτουν στο πιο χαμηλό σημείο της διακύμανσης.

«Ένα μεγάλο μέρος των αποκλίσεων που υπάρχουν στις αναλύσεις σχετίζονται με την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ», δηλώνει ο Harry Tchilinguirian, επικεφαλής στρατηγικής των αγορών βασικών προϊόντων στην BNP Paribas στο Λονδίνο ο οποίος προβλέπει ότι το μπρεντ θα κυμανθεί στα 55 δολάρια το βαρέλι το 2018. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την αύξηση της προσφοράς από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο και αυτή η αισιοδοξία τροφοδοτείται από την εκτεταμένη αντιστάθμιση του 2017 για το 2018.

Οι περικοπές στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ τελικά άρχισε να αποφέρει καρπούς και να μειώνει τα παγκόσμια αποθέματα το β’ εξάμηνο του 2017. Αν και αυτό όντως μεταφράζεται σε υψηλότερες τιμές οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής στη Βόρεια Αμερική όπου οι παραγωγοί κατάφεραν να κλειδώσουν τις τιμές για μελλοντικές παραδόσεις και δημιουργώντας ένα κλίμα σιγουριάς για επενδύσεις στην εξόρυξη.

Αν και κάποιοι αναλυτές αναμένουν ότι η παραγωγή στην Αμερική θα εναρμονιστεί με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης τον επόμενο χρόνο, η ABN Amro θεωρεί ότι η παραγωγή από σχιστόλιθο θα αυξηθεί κατά 700.000 – 800.000 βαρέλια την ημέρα. «Οποιαδήποτε άλλη αύξηση στην παραγωγή θα αποτελούσε πρόκληση δεδομένης της αύξησης των εξορύξεων και του κόστους», σύμφωνα με τον Hans van Cleef από την ABN, η οποία προβλέπει ότι το μπρεντ θα κυμανθεί στα 70 δολάρια τον ερχόμενο χρόνο.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η συνολική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξάνεται αλλά μια πιο προσεκτική εξέταση του θέματος δείχνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις έγινε μεγάλη προσπάθεια για να το καταφέρουν αυτό.

Η ανάλυση του Bloomberg υποστηρίζει ακόμη ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες αρχίζουν να εγκαταλείπουν το αφήγημα του να «παντρέψουν» τη σύνεση στις δαπάνες με μια ελεγχόμενη παραγωγή και με τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων.

Ο νέος υπουργός πετρελαίου του Κουβέιτ, Bakheet Al-Rashidi, αναμένει «υγιή» ζήτηση για πετρέλαιο το επόμενο έτος και βλέπει άνοδο στην κατανάλωση κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτή η πρόβλεψη συμβαδίζει με εκείνη της JPMorgan, η οποία εκτιμά ότι η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου θα φθάσει τα 54,88 δολάρια του χρόνου και του μπρεντ τα 60 δολάρια.

«Στις προβλέψεις μας έχουμε λάβει ως δεδομένο ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στην παραγωγή στις ΗΠΑ», αναφέρει ο Abhishek Deshpande, επικεφαλής έρευνας αγορών της JPMorgan. «Εκτός από αυτή την ανάπτυξη, αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από την πλευρά της ζήτησης, τότε μπορούμε άνετα να πούμε ότι οι αγορές θα εξισορροπήσουν με την υποστήριξη βέβαια και του ΟΠΕΚ και των περικοπών που έχει επιβάλει για το 2018».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By