Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

Το θέμα προσφύγων στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας

Τέθηκε το θέμα της δημιουργίας δομών υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων

 metanastes12

Tο ζήτημα της εισροής προσφύγων -κυρίως από την Συρία- σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζητήθηκε σήμερα εκτάκτως, με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας, που διεξάγεται στη Ρίγα της Λετονίας.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, υπό την εποπτεία της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ και μετείχαν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιταλία, όπου το ελληνικό υπουργείο Υγείας εκπροσώπησε ο Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος.

Κατά τη συζήτηση τέθηκε το θέμα της δημιουργίας δομών υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων, οι οποίοι θα είναι συμβατοί με τους όρους Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε., ενώ, παράλληλα, θα σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα διεθνώς κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόταση η οποία έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα της ποιοτικής αναβάθμισης των δομών υγείας στις τοποθεσίες υποδοχής των προσφύγων (Νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Κρήτη) με στόχο την βέλτιστη εξυπηρέτηση των αυξανόμενων αναγκών περίθαλψης και την προστασία του υφιστάμενου πληθυσμού των περιοχών αυτών. Επιπρόσθετα, ζητήθηκε η συνδρομή, στο επίπεδο της επικοινωνίας και ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού, στο θέμα των προσφύγων και η αλληλεγγύη των εταίρων στη σημαντική αυτή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ε.Ε και οι χώρες υποδοχής προσφύγων.

Από πλευράς Ε.Ε., ζητήθηκε να κατατεθούν άμεσα γραπτώς οι παραπάνω προτάσεις, κοστολογημένες, ενώ, παράλληλα, υπήρξε η δέσμευση ότι θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By