Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Το TikTok παραδέχτηκε ότι κατασκόπευε δημοσιογράφους

Επιβεβαιωθήκαν εν τέλει οι φόβοι της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς το TikTok παραδέχτηκε ότι μέρος των υπαλλήλων του κατασκοπεύει δημοσιογράφους στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους New York Times οι υπάλληλοι που ευθύνονται για τις παραβιάσεις απολύθηκαν.

Το περιστατικό σχετίζεται την υποτιθέμενη πρόσβαση σε μη δημόσια δεδομένα χρηστών TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες από υπαλλήλους της ByteDance. Μέχρι πρόσφατα η ByteDance αρνείτο τη δυνατότητα τέτοιας πρόσβασης στα δεδομένα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας εσωτερικής έρευνας από την εταιρεία, η οποία είχε ως στόχο να ανακαλύψει ποιος διέρρευσε ορισμένες εσωτερικές ηχογραφήσεις, καθώς και προσωπικές πληροφορίες τριών δημοσιογράφων του Forbes που είχαν εργαστεί στο παρελθόν για το BuzzFeed News και ενός δημοσιογράφου των Financial Times, βγήκαν στην επιφάνεια οι παραβάσεις. Μάλιστα, οι δημοσιογράφοι του Forbes ισχυρίζονται ότι έχουν εξετάσει εσωτερικά έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι το Chief Security and Privacy Office της εταιρείας «έτρεξε» το “Project Raven” για να εντοπίσει τους υπαλλήλους που έκαναν διαρροές στον Τύπο.

Δεν είναι πρώτη φορά που η ByteDance βρίσκεται μπλεγμένη σε μια τέτοιου είδους υπόθεση, καθώς και στο παρελθόν είχε μπει στο στόχαστρο των αμερικάνικων αρχών για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Από την άλλη, το TikTok ήδη βρίσκεται αντιμέτωπο με απαγόρευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία θα μπορούσε να αφήσει περίπου 80 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες εκτός της πλατφόρμας και αυτή η υπόθεση αναμένεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο το ζήτημα.

By