Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Το τρίτο κύμα πανδημίας χτυπά την Ευρώπη – Νέα lockdown φέρνει η αύξηση κρουσμάτων

Στο δύσβατο μονοπάτι του τρίτου κύματος της πανδημίας έχει εισέλθει η Γηραιά Ήπειρος, όπως προδίδουν οι αριθμοί των λοιμώξεων.

Σε τροχιά αυστηροποίησης περιορισμών βρίσκονται πολλές χώρες της Ευρώπης, που, παρά την εκστρατεία των εμβολιασμών, αντιμετωπίζουν αυξητική τάση στα κρούσματα ύστερα και από μια περίοδο έντονης κόπωσης που έχει επιφέρει το πολύμηνο καθεστώς εγκλεισμού.

Το σύστημα «ακορντεόν», για το οποίο είχε μιλήσει άλλωστε και ο Έλληνας πρωθυπουργός όσον αφορά στην πορεία εφαρμογής των μέτρων, φαίνεται να ακολουθείται από πλήθος κυβερνήσεων.

Ο φαύλος κύκλος χαλάρωσης-αυστηροποίησης γίνεται αισθητός, σε μια προσπάθεια διάσωσης οικονομικών δραστηριοτήτων.

Η διαδικασία έγκρισης των εμβολίων βρίσκεται σε εξέλιξη, με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson&Johnson να αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο στην ΕΕ, δημιουργώντας αισιοδοξία για τη χορήγησή του καθώς η διατήρηση είναι ευκολότερη, σε σχέση με εκείνη των Pfizer και Moderna, που δεν μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασίες ψυγείου.

Ωστόσο, αγωνία επικρατεί για την πορεία χορήγησης των δόσεων ανά την Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με τη «γεωγραφία» των εμβολιασμών, που παρουσίασε προ ημερών το πρακτορείο Reuters, μόνο το 8,5% των Ευρωπαίων έχουν εμβολιασθεί.

Ο στόχος της κάλυψης του 70% του πληθυσμού, μέχρι το καλοκαίρι, που είχε θέσει η Κομισιόν, δια στόματος Φον Ντερ Λάιεν, φαίνεται προς το παρόν δύσκολο να επιτευχθεί.

Την ίδια ώρα, διάχυτη είναι η αγωνία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που δυσχεραίνουν την οριοθέτηση της κατάστασης.

Στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, η βρετανική παραλλαγή είναι η επικρατέστερη, ενώ κοινό μυστικό αποτελεί ο υψηλός δείκτης μεταδοτικότητάς της.

Μέσα στο κλίμα ανησυχίας για την πορεία του κορωνοϊού, ωστόσο, παράθυρο ελπίδας ανοίγουν διαπιστώσεις επιστημονικών φορέων, σύμφωνα με τις οποίες τα περισσότερα εμβόλια είναι ανθεκτικά στις μεταλλάξεις και προστατεύουν από την πρώτη, κιόλας, δόση κατά 80% από τη σοβαρή νόσηση, σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Υπό το καθεστώς εξάντλησης από τα παρατεταμένα μέτρα, διαδηλώσεις και συμπλοκές με την αστυνομία καταγράφηκαν σε Γερμανία, Κροατία και Ελβετία, το Σάββατο.

Νέα lockdown εισήχθησαν, παράλληλα, σε Γαλλία και Πολωνία με σκοπό την αναχαίτιση του τρίτου κύματος.

Σε αυτό το σημείο, εύλογα γεννάται το ερώτημα εάν το τρίτο κύμα θα είναι όσο φονικό ήταν το δεύτερο και κατά πόσο θα πλήξει τον πλανήτη.

Δεν μπορεί, πάντως, να περάσει στα ψιλά το γεγεονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται ήδη βαριά τραυματισμένη από την πανδημία, καθώς θρηνεί πάνω από ένα εκατομμύριο θύματα κορωνοϊού.

Όσον αφορά στη διαμαρτυρία του κόσμου για τα μέτρα, που αν μην τι άλλο φανερώνει εξάντληση, στην γερμανική πόλη Κάσσελ συγκεντρώθηκαν 20.000 διαδηλωτές, σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις της χρονιάς, ώστε να εκφράσουν την αντίδρασή τους στην υφιστάμενη κατάσταση.

Ακόμη και σε μικρές πόλεις της Ελβετίας οργανώθηκαν πορείες από εκατοντάδες πολίτες που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα, ενώ εντύπωση προκάλεσαν οι εικόνες από τους έρημους δρόμους στο Παρίσι λόγω της νέας καραντίνας.

Η αύξηση των μολύνσεων στη Γαλλία ανάγκασε τον Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώσει εκ νέου ενίσχυση των μέτρων ώστε να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη πορεία του ιού.

Παράλληλα, στην Πολωνία θα κλείσουν όλα τα καταστήματα για τρεις εβδομάδες.

Στη Γερμανία αναμένεται νέα επιβολή περιορισμών από Δευτέρα, με την Άνγκελα Μέρκελ να χαράσσει πολιτική αυστηροποίησης των μέτρων.

By