Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης έρχεται η λύτρωση για την Ελλάδα (;)

Οι θεσμοί εκ νέου στην Αθήνα και από σήμερα επανεκκινούν οι διαπραγματεύσεις

tsak

Το κουαρτέτο επέστρεψε στην Αθήνα χθες, οι συζητήσεις επανεκκινούν σήμερα και η κυβέρνηση «βλέπει» αίσια κατάληξη της πολύμηνης διαπραγμάτευσης μέχρι το βράδυ της Τρίτης, καθώς θεωρείται σίγουρο το Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη.

Ως εκ τούτου, κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν (επιμόνως) ότι κανένα νομοσχέδιο δεν πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή μέσα στην Μ. Εβδομάδα.

Αν και «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», το Μαξίμου εμφανίζεται αισιόδοξο ότι η συμφωνία θα κλείσει στο πλαίσιο που η κυβέρνηση πρότεινε για τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώσαμε και χθες, στα «συν» εμφανίζονται η «μικρή» μείωση του αφορολόγητου κατά 200 ευρώ (σ.σ. κατά 1.000 ευρώ ζητούσε το ΔΝΤ, λένε πηγές) που «ισοφαρίζεται σε οικογένεια με παιδιά», ημη μείωση συντάξεων κάτω από 1.300 ευρώ και η προστασία της πρώτης κατοικίας στα κόκκινα δάνεια (για ποσά 130-150.000 ευρώ).

Λήξη αξιολόγησης τον Ιούνιο

Η στόχευση του κυβερνητικού επιτελείου είναι:

  • Κλείσιμο της συμφωνίας για τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ (και για το «μίγμα») μέχρι το βράδυ της Μ.Τρίτης.
  • Συμφωνία-πακέτο στο Εurogroup της Μ.Πέμπτης για:
  1. Τον «αυτόματο μηχανισμό δέσμευσης» («κόφτη») για λήψη μέτρων εάν και όποτε παρατηρείται απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018.
  2. Την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρώτη αξιολόγηση θα θεωρηθεί… λήξασα όταν ολοκληρωθεί το σύνολο της παραπάνω διαδικασίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, η λήξη θα «σφυρίξει» περί τα τέλη Ιουνίου, οπότε σε εκείνη τη χρονική στιγμή θα εκταμιευτεί και η δόση.

Το χρονοδιάγραμμα συμπίπτει με εκείνο που είχε δώσει την προηγούμενη Τετάρτη ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος είχε μιλήσει για διαδικασία «τεσσάρων εβδομάδων».

«Η διαφορά βρίσκεται στα στάδια», διευκρινίζουν από το κυβερνητικό επιτελείο, διότι «η συμφωνία για τα 5,4 δισ. ευρώ θα κλείσει και δεν θα ανοίξει εκ νέου».

«Δεν είναι Μνημόνιο 4»

Κατά τα λοιπά, ενθαρρυντικές θεωρούνται οι επίμονες διευκρινίσεις από τον Γερουν Ντάισελμπλουμ ότι η επικείμενη συμφωνία «δεν συνιστά Μνημόνιο 4».

Κορυφαία κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι «θα επρόκειτο πράγματι για Μνημόνιο 4 εάν ψηφίζαμε πακέτο έκτακτων μέτρων 3-3,5 δισ. ευρώ, αλλά… δεν πρόκειται διότι ο “κόφτης” είναι ένα σύστημα που ακολουθείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν έχουν Μνημόνια».

Όσο για την επίκληση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο νομικό πλαίσιο της χώρας το οποίο δεν επιτρέπει να ψηφίσουμε τα συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα, η ίδια πηγή παραπέμπει στο Σύνταγμα. (σ.σ. Δεν προβλέπει «υπό αίρεση νόμο»).

Ανάλογο νομικό πλαίσιο υπάρχει και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η οποία υποστήριξε τη θέση της Ελλάδας για τη μη ψήφιση έκτακτων μέτρων (μαζί με την Ιταλία και την Πορτογαλία, όπως ανέφερε το Euro2day.gr προχθες).

Θέση που, τελικά, έκανε δεκτή (και… επικοινωνεί κάθε ημέρα) ο επικεφαλής τους Eurogroup.

Προσωρινή «μπονάτσα»;

Το εάν η θεαματική βελτίωση του κλίματος οφείλεται στην απόφαση των ευρωπαϊκών θεσμών να διασφαλίσουν… μπονάτσα μέχρι το βρετανικό δημοψήφισμα (και να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου μετά) ή σε επαναθεώρηση του «ελληνικού ζητήματος», θα φανεί… στα τέλη Ιουνίου.

By