Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Το ξέφρενο Ράλι του Bitcoin προβληματίζει τις αγορές

Το αστρονομικό Ράλι του Bitcoin έχει ενθουσιάσει τους υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων που μιλούν για ψηφιακή επανάσταση. Ας μην βιαζόμαστε λένε οι πιο… σκεπτικιστές.

Η αύξηση της αξίας του ψηφιακού νομίσματος που ξεπέρασε το 100% τους τελευταίους δύο μήνες θυμίζει τον Νοέμβριο του 2013. Τότε, η τιμή του Bitcoin σχεδόν τετραπλασιάστηκε ξεπερνώντας τα 1.000 δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία του. Μέχρι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εκείνης της χρονιάς η τιμή του έπεσε περίπου στο μισό και για το μεγαλύτερο διάστημα των επόμενων δύο ετών ήταν χαμηλότερη των 500 ευρώ.

Και μετά το Bitcoin εκτοξεύτηκε με την τιμή του να ξεπερνά τα 1.400 δολάρια μέσα σε δύο μήνες. Την προηγούμενη εβδομάδα ένα bitcoin μπορούσε να αγοράσει δύο ουγγιές χρυσού. Οι υποστηρικτές του κρυπτονομίσματος πανηγύρισαν την επικράτηση της τεχνολογίας blockchain πάνω στην οποία στηρίζεται το Bitcoin και η οποία όπως λένε μπορεί να εξαλείψει την φτώχεια και να κάνει τις συναλλαγές πιο ασφαλείς και φθηνές.

Από την άλλη πλευρά, οι πιο σκεπτικιστές λένε ότι το κρυπτονόμισμα έχει φτάσει στην υψηλότερο σημείο που μπορεί να πιάσει. Στις 25 Μαΐου το bitcoin αυξήθηκε κατά περισσότερο από 300 δολάρια σημειώνοντας νέο ρεκόρ ωστόσο μετά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο. H αξία του bitcoin έχει αλλάξει έως και κατά 600 δολάρια μέσα σε μια ημέρα. Το Bitcoin διαπραγματευόταν στα 2.253 δολάρια την Τρίτη στην Ασία. Σύμφωνα με τους αρνητές του κρυπτονομίσματος η τόσο μεγάλη μεταβλητότητα δείχνει την αναξιοπιστία του ως επενδυτικό προϊόν.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους πολλοί συνιστούν προσοχή:

Ζητήματα ασφαλείας

Οι πρόσφατες διαδικτυακές επιθέσεις που σημειώθηκαν με το λογισμικό WannaCry έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι το bitcoin αποτελεί το αγαπημένο νόμισμα των χάκερς και του υπόκοσμου λόγω της ανωνυμίας του. Το κρυπτονόμισμα υποχώρησε σημαντικά το 2014 αφού το τότε μεγαλύτερο ανταλλακτήριο bitcoin που έδρευε στο Τόκιο δήλωσε ότι κάποιοι είχαν εισβάλει στα συστήματα ασφαλείας του και μετέπειτα υπέβαλε πτώχευση. Η αξία του υποχώρησε ξανά τον Αύγουστο του 2016 αφού χάκερς έκλεψαν περίπου 69 εκατ. δολάρια από το ανταλλακτήριο Bitfinex.

To πρόβλημα μεγέθους

Η κοινότητα του Bitcoin είναι εδώ και έναν χρόνο διχασμένη για το πως θα αναβαθμίσει το blockchain. Οι χρόνοι και τα κόστη που χρειάζονται για να επιβεβαιωθούν οι συναλλαγές βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό, κάτι το οποίο κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη χρήση του νομίσματος ως μέσο πληρωμής. Παρότι στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το 2017 μπορεί να είναι η χρονιά που η χρήση του κρυπτονομίσματος θα γίνει πιο ευρεία, πολλοί δεν εμφανίζονται τόσο σίγουροι.

Έντονος ανταγωνισμός από άλλα ψηφιακά νομίσματα

Καθώς η ανοδική πορεία του κρυπτονομίσματος προκάλεσε παροξυσμό στους υποστηρικτές του, έγινε πολύ εύκολο να χαθεί η μεγάλη εικόνα. Παρότι η αξία του Bitcoin αυξήθηκε κατά περισσότερο από 100 από τις αρχές του έτους το μερίδιο αγοράς του έχει μειωθεί καθώς τα ψηφιακά ξαδέρφια του κλέβουν λίγη από τη δημοσιότητα του. Υπολογίζεται ότι το Bitcoin έχει περίπου 700 ανταγωνιστές.

To Bitcoin κατέχει σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 50% της αγοράς ψηφιακών νομισμάτων. Τον Φεβρουάριο το μερίδιο του ήταν στο 85%. Στο μεταξύ το μερίδιο του Ethereum αυξήθηκε κατά 20%.

Οι κυβερνήσεις δεν το αναγνωρίζουν

Το κοινό δεν καταλαβαίνει το Bitcoin, και πολλές ρυθμιστικές Αρχές δεν το καταλαβαίνουν επίσης,, κάτι το οποίο κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την ρύθμισή του. Η Νέα Υόρκη ξεκίνησε να δίνει άδειες σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων αλλά μέχρι τον Ιανουάριο μόλις τρεις τέτοιες άδειες είχαν δοθεί, καθώς πολλές startup δεν μπορούσαν να καλύψουν το κόστος της αίτησης.

Οι φούσκες σκάνε

Είτε πρόκειται για την μανία της τουλίπας που χτύπησε την Ολλανδία τον 17ο αιώνα, είτε για την μανία των διαδικτυακών μετοχών της δεκαετίας του 90’, η ιστορία έχει δείξει ότι η αγορά αυτοδιορθώνεται. Οι κερδοσκοπικές αγορές κάποια στιγμή ξεμένουν από δυναμική. Το δύσκολο να προβλέψει κανείς είναι το πότε θα γίνει αυτό. Δεδομένου του έντονου ανοδικού ράλι στο Bitcoin, πολλοί θεωρούν πως η πτώση της αξίας του είναι θέμα χρόνου

(Visited 1 times, 1 visits today)
By