Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το Yπερκτιμημένο «Εγώ» του Αλέξη Τσίπρα

Το μεγάλο πρόβλημα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι πως για ακόμη μία φορά, υπερεκτίμησε τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του.

editorial

Δεν είναι πρόβλημα τα αγγλικά του Τσίπρα απέναντι στο Κλίντον, όπως ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα και η ανυπαρξία γραβάτας.

Το μεγάλο πρόβλημα του Έλληνα πρωθυπουργού, έτσι όπως αποδείχτηκε και από το πρόσφατο ταξίδι του στις Η.Π.Α., είναι πως για ακόμη μία φορά, υπερεκτίμησε τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του.

Γράφει ο Παναγιώτης Φωτεινός

Το έκανε στο παρελθόν, όταν ήταν αντιπολίτευση και αυτοπροσδιορίζονταν ως η ρομφαία του αντιμνημονιακού αγώνα. Όταν από το βήμα της αγανακτισμένης πλατείας κήρυττε ένα νέο ανένδοτο. Έναν ανένδοτο που έρχονταν  μέσα από άσκοπους βερμπαλισμούς και ανούσια φληναφήματα, που δίχασαν τη κοινωνία και κυοφόρησαν τα αριστερά αγωνιστικά γιαούρτια και τα ακροδεξιά στειλιάρια.

Το έκανε ξανά τους προηγούμενους μήνες που κυβερνούσε, όταν έκανε τη περήφανη διαπραγμάτευση. Την εποχή που τα λόγια διαδέχτηκαν οι selfie’s και η χώρα κυβερνιόνταν από «δημιουργική ασάφεια», από τους εκβιασμούς της αριστερής πλατφόρμας και με δεκάδες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που για πρώτη φορά είχαν και αναδρομική ισχύ.

Το κάνει και τώρα που συνεχίζει να κυβερνάει με τον «Σαλαμινομάχο» Πάνο Καμμένο. Το κάνει ακόμα και στην άλλη άκρη του ατλαντικού που ψάχνει από τη μία να βρει επενδύσεις και από την άλλη λέει στο CNN πως οι πάντες στην Ελλάδα λαδώνονται.

Τις επόμενες 40 ημέρες θα εξαρτηθεί το μέλλον της χώρας μας. Πρέπει να περάσουν από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα, να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι, να γίνει η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Αν δεν γίνουν αυτά θα έχουμε από 1-1-2016 κούρεμα καταθέσεων, το λεγόμενο «bail in» και η οικονομία μας θα μπει σε ένα νέο σπιράλ ύφεσης  κι αυτό δε θα λυθεί, ούτε με υποσχέσεις, ούτε με δημοψήφισμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να σταματήσει να υπερεκτιμάει τις δυνατότητες του. Πρέπει να καταλάβει πως διοικεί μία χώρα που η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της είναι στην 81η πρώτη θέση, πιο κάτω κι από αυτή της Μποτσουάνα. Πρέπει να καταλάβει πως για να βγούμε από την ύφεση και των τραπεζικό έλεγχο κεφαλαίων που μας επεβλήθη επί ημερών του, χρειάζεται σύνεση, χαμηλούς τόνους, εργατικότητα και πάνω από όλα πλάνο. Πράγματα που μέχρι στιγμής δε μας έχει δείξει πως διαθέτει.