Κυριακή, 29 Μαΐου, 2022

Τόμσεν: Η Ελλάδα χρειάζεται αναμόρφωση του ασφαλιστικού της συστήματος

Τόνισε όμως ότι δεν ζητούνται οριζόντιες περικοπές από την ελληνική κυβέρνηση

FILE - European Central Bank Lowers Key Interest On 2,0 Per Cent

To Grexit δεν είναι το βασικό μας σενάριο, υπογράμμισε το στέλεχος του ΔΝΤ. Πρέπει να απλοποιηθεί το ελληνικό πρόγραμμα. Η Αθήνα καλείται να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό, αλλά δεν ζητάμε οριζόντιες περικοπές, ποτέ δεν τις ζητήσαμε, υπογράμμισε.
Oι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος έγκαιρα, τόνισε σήμερα ο Πωλ Τόμσεν, υπεύθυνος ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ και πρώην στέλεχος της «τρόικας».

Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε ότι είναι πολύ κρίσιμο να υπάρξει συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» πληρωμές από την Ευρώπη προς την Ελλάδα πριν τις σημαντικές αποπληρωμές χρέους που λαμβάνουν χώρα από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ θα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγησή του και αυτό θα χρειαστεί κάποιες εβδομάδες. Σημείωσε παράλληλα, ότι το Ταμείο είναι σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και πως πρέπει το πρόγραμμα να απλοποιηθεί.

«Πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πακέτο μέτρων και θα χρειαστούν εβδομάδες συζητήσεων ή και περισσότερο για να το οριστικοποιήσουμε», σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ δεν είναι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι νέα και ήταν λογικό να υπάρχουν καθυστερήσεις.

Τόνισε ότι είναι κρίσιμο για τη χώρα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, προσθέτοντας πως «δεν ζητάμε οριζόντιες περικοπές, ποτέ δεν τις ζητήσαμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρέος είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι και η Ευρώπη έχει αναλάβει τη δέσμευση να παρέχει λύσεις όσο τηρείται το πρόγραμμα. Οσο δεν έχουμε όμως κρίσιμα στοιχεία, όπως τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Η ανάλυση για το χρέος (DSA) πρέπει να επικαιροποιηθεί και αυτό θα γίνει.

(Visited 1 times, 1 visits today)