Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τόμσεν: Καλοδεχούμενη η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Ως απαραίτητο μέτρο για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από το 2020 ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν, σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ενώ τάχθηκε υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του οργανισμού από την Ελλάδα.

Ερωτηθείς για το έαν τάσσεται υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής του Ταμείου ανέφερε πως οι πόροι του ΔΝΤ «δίνονται προσωρινά» και στη βάση αυτή καλωσόρισε την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς για το εάν η μείωση του αφορολόγητου είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη ο Πόουλ Τόμσεν υπογράμμισε πως η μείωση του αφορολόγητου είναι σημαντική όχι για να επιτύχει η Ελλάδα τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς της στόχους, αλλά για να εκσυγχρονιστεί η ελληνική οικονομία.

Η μείωση του αφορολόγητου είναι σημαντική «για μπορέσει να επέλθει αύξηση των κρατικών δαπανών και για να μπορέσει το ελληνικό δημόσιο να παράσχει ικανοποιητικές υπηρεσίες», ανέφερε, προσθέτοντας πως τα χρόνια της κρίσης η ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών και δαπανών υποχώρησε αισθητά.

Σε ερώτηση για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και ειδικά για το εάν θα χρειαστούν φρέσκα κεφάλαιο ο Πόουλ Τόμσεν είπε πως το Ταμείο δεν έχει διαθέσιμα στοιχειά που να του επιτρέπουν να διατυπώσει εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακά ανάγκες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

«Ξέρουμε πως υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων και πως η κεφαλαιακή δομή των ελληνικών τράπεζων αποτελείται από αναβαλλόμενο φόρο», ανέφερε δείχνοντας τα αδύναμα στοιχειά των τραπεζών.

Αναφερόμενος στην ευρωζώνη ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε πως πολλές χώρες απαιτείται να κτίσουν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και να εστιάσουν σε μια ανάλογη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική. Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε χώρες με υψηλά χρέη όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες όπως υπογράμμισε δεν έκαναν πολλά για να μειώσουν το απόθεμα του χρέους τους

Τέλος για χώρες που έχουν δημοσιονομικό χώρο όπως η Γερμανία είπε πως θα πρέπει να μειώσουν τη φορολογία και να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες για να ενισχύσουν την ανάπτυξη τους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By