Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Τοποθέτηση φράχτη α λα Ουγγαρία στα σύνορα με την Ελλάδα εξετάζουν τα Σκόπια

Τι αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι

metanastes skopia5

Το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην κατασκευή φράχτη στα νότια σύνορά τους προκειμένου να ελέγχουν την αυξανόμενη εισροή μεταναστών από τον νότο, εξετάζουν τα Σκόπια. Κι όμως, σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, αποκάλυψε πως εξετάζεται το σενάριο να τοποθετηθεί ένας ουγγρικού στυλ συνοριακός φράκτης.

Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο ουγγρικό οικονομικό περιοδικό Figyelo, ο κ. Πόποσκι δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ θα χρειασθεί πιθανόν «κάποιου είδους φυσική άμυνα», αν και αυτό δεν θα ήταν μακροπρόθεσμη λύση.

«Όμως, αν πάρουμε στα σοβαρά αυτό που η Ευρώπη μας ζητάει να κάνουμε, θα το χρειασθούμε κι αυτό. Είτε στρατιώτες είτε έναν φράκτη ή έναν συνδυασμό των δύο», υπογράμμισε, σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι η ΠΓΔΜ κάνει ό,τι μπορεί για να καταγράψει όλους τους μετανάστες.

Δυτικοευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία έχουν επικρίνει τη συνεχιζόμενη κατασκευή από την Ουγγαρία ενός φράκτη μήκους 175 χλμ. και ύψους 3,5 μέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία ώστε οι μετανάστες να περνούν από διαβάσεις όπου μπορούν να καταγράφονται.

Ο Γερμανός υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Μίχαελ Ροτ δήλωσε στο ίδιο περιοδικό ότι η Γερμανία αναμένει από τις χώρες να καταγράφουν τους μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται στην Ε.Ε. μέσω των συνόρων τους, πρόσθεσε όμως ότι οι φράκτες δεν είναι η σωστή προσέγγιση.

«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη όπου να προστατεύουμε την ελευθερία και να εγγυόμαστε την ασφάλεια, στην οποία όμως δεν υπάρχει χώρος ούτε για φράκτες ούτε για τείχη», δήλωσε ο κ. Ροτ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By