Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Τόσκας: Δεν συνεργαστήκαμε με ξένες αρχές για τις συλλήψεις

Για την σύλληψη των εννέα Τούρκων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, στο Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Τόσκας ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις που να μας προσανατολίζουν στο ότι τα άτομα που συνελήφθησαν σήμερα προετοίμαζαν επίθεση για την επίσκεψη του Ερντογάν στη χώρα μας».

Παράλληλα, ο κ. Τόσκας επεσήμανε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα τρία διαμερίσματα: «έχουν εξεταστεί οι χώροι που ζούσαν οι συλληφθέντες, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα τρία διαμερίσματα. Υπάρχουν κάποια υλικά που μπορούν να δημιουργήσουν εκρηκτικά εμπορικού τύπου, χαμηλής έντασης. Πάντως, οι έρευνες συνεχίζονται».

Όσον αφορά σε έναν από τους εννέα Τούρκους υπηκόους που συνελήφθησαν σήμερα, ο κ. Τόσκας ανέφερε, ότι σε βάρος του υπήρχε ένταλμα σύλληψης, ενώ είχε εμπλοκή στην υπόθεση της Χίου, το 2013. Διευκρίνισε ακόμη, ότι δεν έχει αποδειχθεί, έως τώρα τουλάχιστον, ότι οι συλληφθέντες ανήκουν σε συγκεκριμένη οργάνωση.

«Οι συλληφθέντες δεν είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμοι. Είναι ευχαριστημένοι από τις συνθήκες κράτησης. Παρέβησαν το νόμο και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αμέσως μετά ο κ. Τόσκας διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε καμία συνεργασία με Αρχές άλλων χωρών για την σημερινή επιχείρηση, η οποία ήταν καθαρά θέμα της ΕΛ.ΑΣ, ενώ τόνισε πως η Τουρκία δεν έχει ζητήσει κάποια ενημέρωση για αυτή την υπόθεση.

Απαντώντας σε ερώτηση που του υποβλήθηκε σχετικά με την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στις ενέργειες του «Ρουβίκωνα», ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε:«Η αντιπολίτευση θα έπρεπε να κοιτάξει πως αντιμετωπίζουμε τις εγκληματικές ομάδες. Ο «Ρουβίκωνας» κινείται στα όρια του νόμου. Αρκετές φορές μέλη του έχουν συλληφθεί και οδηγηθεί στην δικαιοσύνη. Εμείς εφαρμόζουμε το νόμο. Ο «Ρουβίκωνας» δεν είναι γραφική περίπτωση. Μας δημιουργεί πολλά προβλήματα».

Τέλος, σχετικά με το θέμα των Εξαρχείων, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Να υπενθυμίσω την εκκένωση του κτιρίου που τελούσε υπό κατάληψη στα Εξάρχεια, όπου διαβιούσαν άτομα που είχαν σχέση με την κατάληψη του Πολυτεχνείου. Περνάμε τα μηνύματα, εκεί που πρέπει, με … χειρουργικές παρεμβάσεις. Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου ήταν η πιο ήρεμη, εάν εξαιρέσουμε τον τραυματισμό της δικηγόρου. Το σχέδιο για τα Εξάρχεια δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο αστυνομική παρέμβαση, αλλά και διαφόρων φορέων. Προσπαθούμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Με το χτύπημα κατά των κυκλωμάτων ναρκωτικών στείλαμε το μήνυμα εκεί που έπρεπε».

By