Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Τόσκας για φωτιές στη Ζάκυνθο: Πιθανόν θέλουν να φτιάξουν ξενοδοχεία

«Καμία αμφιβολία» δεν έχει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη για το ότι εμπρηστές έβαλαν στόχο το νησί

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει «καμμία αμφιβολία» ότι στη Ζάκυνθο χτύπησαν εμπρηστές και πως το πιθανότερο είναι να υπάρχουν οικοπεδικά συμφέροντα, καθώς και κάποιοι που θέλουν να δουν ξενοδοχεία εκεί που υπάρχουν δάση.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον Real FM, ο κ. Τόσκας αναφέρει για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ζάκυνθο ότι «είδαν τα ελικόπτερα ανθρώπους που προσπαθούσαν να βάλουν τη φωτιά» και στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν έχει καμία αμφιβολία ότι στη Ζάκυνθο χτύπησαν εμπρηστές, απάντησε: «Καμία αμφιβολία».

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμπλήρωσε: «Δηλαδή μια φωτιά άναβε, άλλη μια ξεσπούσε κάπου. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο, ήταν πισώπλατες μαχαιριές στους πυροσβέστες, στον μηχανισμό που προσπαθούσε να σώσει τον τόπο και το δάσος. Αυτές οι ενέργειες, που κάποιοι για λόγους συμφεροντολογικούς; Οικοπεδικά συμφέροντα; Κάποιοι θέλουν να δούνε ξενοδοχεία εκεί που υπάρχουν δάση; Αυτό είναι το πιθανότερο».

Για το κατά πόσο μπορεί να υπάρχει εγκέφαλος σχεδίου εμπρησμών για τις φωτιές στη Ζάκυνθο, ο Νίκος Τόσκας απάντησε: «Το ψάχνουμε. Οι φωτιές είναι πολλές και οι περισσότερες είναι συγκεντρωμένες σε συγκεκριμένη περιοχή».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, γιατί δεν μπορεί να μας αφήσει ανεπηρέαστους και να μην προβληματιζόμαστε με τόσες πυρκαγιές. Όλο το Πυροσβεστικό Σώμα, όλος ο κρατικός μηχανισμός αυτές τις ημέρες ασχολείται με την Ζάκυνθο. Δεν νομίζω κάποιοι να μας θεωρούν τόσο αφελείς που να πιστεύουμε ότι τυχαία άναψαν αυτές οι πυρκαγιές. Κανένας δεν είναι τόσο αφελής στην χώρα μας».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παραδέχθηκε τις ελλείψεις σε εναέρια πυροσβεστικά μέσα λέγοντας «η διαθεσιμότητα των Canadair είναι 9 με 10 κάθε μέρα από τα 13 που διαθέτει η χώρα. Δυστυχώς τις περισσότερες ημέρες έχουμε 7 αεροσκάφη. Έχουμε φτάσει και στα 6». Πάντως επεσήμανε ότι στην πυρκαγιά της Ζακύνθου «τα εναέρια μέσα ανταποκρίθηκαν άμεσα, μέσα σε 20 λεπτά». Επίσης χαρακτήρισε «τεράστιο ψέμα ότι υπάρχουν ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής των πυροσβεστών».

By