Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Τουλάχιστον 14 νεκροί από το ναυάγιο στη Μαλαισία

Το πλοιάριο μετέφερε περίπου 70 μετανάστες που πιστεύεται ότι προέρχονταν από Ινδονησία. Ανετράπη στα Στενά της Μάλακα.
malaisia-nauagio-ploiario

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι, οι 13 εκ των οποίων είναι γυναίκες, πνίγηκαν σήμερα στα Στενά της Μάλακα όταν ένα αυτοσχέδιο πλεούμενο που μετέφερε περίπου 70 μετανάστες που πιστεύεται ότι προέρχονται από την Ινδονησία ανατράπηκε ανοιχτά των δυτικών ακτών της Μαλαισίας, δήλωσε αξιωματούχος της χώρας.

Το πλοίο βυθίστηκε ενώ υπήρχε θαλασσοταραχή στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Μαλαισίας, κοντά στην πόλη Σάμπακ Μπέρναμ, στην πολιτεία Σελανγκόρ, δήλωσε ο Μοχάμαντ Αλίγιας Χάμνταν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αλιείς διέσωσαν 15 ανθρώπους και περισυνέλεξαν τις σορούς» των 14 νεκρών, οι 13 από τους οποίους ήταν γυναίκες, πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το πλοίο αυτό θα μπορούσε βάσει του μεγέθους του να μεταφέρει περίπου 70 επιβάτες, αλλά ντόπιοι αλιείς δήλωσαν ότι στο σκάφος μπορεί να επέβαιναν έως και 100 άνθρωποι, επισήμανε ο ίδιος.

«Έχουμε αποστείλει 12 πλοία και ένα αεροπλάνο και έχουν κινητοποιηθεί 12 αξιωματικοί για τις επιχειρήσεις ερευνών και διάσωσης», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι οι αρχές θα επιβεβαιώσουν την εθνικότητα των μεταναστών αυτών αφού ενημερωθούν από τους επιζώντες.

«Δεν γνωρίζουμε αν οι επιζώντες προσπαθούσαν να έρθουν στη Μαλαισία ή να φύγουν παράνομα από την Μαλαισία», σημείωσε, παρατηρώντας ότι πρόκειται για το χειρότερο ναυάγιο πλοίου από την αρχή της χρονιάς.

Η Μαλαισία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της νοτιοανατολικής Ασίας, προσελκύει οικονομικούς μετανάστες από γειτονικές χώρες που είναι πιο φτωχές, όπως η Ινδονησία, το Μπανγκλαντές και η Μιανμάρ.

Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες, στην πλειονότητά τους από την Ινδονησία, εργάζονται στην Μαλαισία, σύμφωνα με υπολογισμούς.

Οι ναυτικές τραγωδίες όπως αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο καθώς χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στην Μαλαισία με αυτοσχέδια πλεούμενα, με την ελπίδα ότι εκεί θα βρουν δουλειά στον κατασκευαστικό τομέα, σε εργοστάσια ή σε φυτείες, τομείς στους οποίους συχνά αποφεύγουν να δουλεύουν οι Μαλαίοι.

(Visited 1 times, 1 visits today)