Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Τουλάχιστον 8 νεκροί σε επίθεση με ρουκέτα στη Βεγγάζη

Αξιωματούχος «δείχνει» ισλαμιστές πίσω από την επίθεση

libui-sugkrouseis

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ άλλοι τραυματίστηκαν όταν ρουκέτα έπληξε κατοικημένη περιοχή στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης χθες Παρασκευή, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ένας αξιωματικός του στρατού κατηγόρησε ισλαμιστές μαχητές για την επίθεση. Οι μάχες για τον έλεγχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας μαίνονται επί έναν χρόνο, ανάμεσα σε οργανώσεις πρώην ανταρτών, οι οποίες συνέβαλαν στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 αλλά τώρα υποστηρίζουν δύο αντίπαλες κυβερνήσεις.

Οι δυνάμεις του στρατού που υποστηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, η οποία εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης αφού απώλεσε την Τρίπολη, εξεδίωξαν τους ισλαμιστές από πολλές συνοικίες της Βεγγάζης αλλά δεν την ελέγχουν πλήρως.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αξιωματικό των υπηρεσιών ασφαλείας, ανατολικά της Βεγγάζης, τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε ένα σημείο ελέγχου κοντά στη Ντέρνα, εστία των ισλαμιστών. Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή, διευκρίνισε ο ίδιος.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει εκμεταλλευθεί το κενό ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί καθώς οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις μάχονται χωρίς καμιά να είναι σε θέση να συντρίψει την άλλη. Τζιχαντιστές του Ι.Κ. έχουν δολοφονήσει δεκάδες ξένους, κυρίως Χριστιανούς, ενώ έχουν επίσης εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων κι ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στην Τρίπολη.

Στη Σύρτη, μια πόλη της κεντρικής Λιβύης που έχει καταλάβει το Ι.Κ., οι τζιχαντιστές επέκτειναν την παρουσία τους θέτοντας υπό τον έλεγχό τους μια αεροπορική βάση στο νότιο τμήμα της, καθώς οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση της Τρίπολης αποσύρθηκαν.

By