Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022

Τουρκία: Αποκλεισμός σε χιλιάδες ιστότοπους

Tούρκος εισαγγελέας απαγόρευσε την πρόσβαση σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

facebook_5

 

Την απαγόρευση της πρόσβασης σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών του συναδέλφου του, τον οποίο ένοπλοι κρατούσαν όμηρο, ζήτησε ένας Τούρκος εισαγγελέας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας.

«Έχει σχέση με τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του εισαγγελέα. Αυτό που συνέβη μετά (τον φόνο του) είναι εξίσου επαχθές με το ίδιο το συμβάν», σχολίασε ο Ιμπραήμ Καλίν.

Νωρίτερα ένα μήνυμα της Τουρκικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών που αναρτήθηκε στον ιστότοπο YouTube ανέφερε ότι οι αρχές της χώρας διέταξαν την απαγόρευση της πρόσβασης στο Twitter, το Facebook και το YouTube έπειτα από δικαστική απόφαση.

Όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Χουριέτ το μέτρο αυτό ελήφθη έπειτα από δικαστική απόφαση, με την οποία ζητείται να απαγορευθεί η πρόσβαση σε 166 ιστότοπους που είχαν μεταδώσει τη φωτογραφία του εισαγγελέα Σελίμ Κιράζ.

Στις 31 Μαρτίου μέλη μιας ακροαριστερής οργάνωσης κράτησαν όμηρο τον Κιράζ για περισσότερες από έξι ώρες και δημοσιοποίησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία που τον εμφάνιζε με ένα πιστόλι στον κρόταφο. Ο Κιράζ και οι δύο απαγωγείς του σκοτώθηκαν κατά την επέμβαση της αστυνομίας.

Ο εν λόγω εισαγγελέας έχει αναλάβει να ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, που πέθανε στις 11 Μαρτίου 2014 έπειτα από 269 ημέρες σε κώμα το οποίο προκλήθηκε όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από το κάνιστρο ενός δακρυγόνου από την αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια μιας διαδήλωσης τον Ιούνιο του 2013.

Ήδη μία ημέρα μετά το τραγικό συμβάν, η τουρκική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα εναντίον των τεσσάρων εφημερίδων που αναπαρήγαγαν τη φωτογραφία αυτή του Κιράζ στους ιστότοπούς τους ή στα φύλλα τους.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που εμποδίζεται η πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μετά τον Μάρτιο του 2014, οπότε ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκία και νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει να απαγορευθεί η πρόσβαση στο Facebook και το Twitter μετά τη δημοσιοποίηση υποκλαπεισών ηχογραφημένων συνομιλιών που φέρονται να αποδείκνυαν τη διαφθορά στο περιβάλλον του.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)