Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Τουρκία: «Δεν με φοβίζει η ετυμηγορία» δηλώνει ο 17χρονος

Ο 17χρονος κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της αστυνομίας είχε χάσει μεγάλο κομμάτι του κρανίου του

Turkey

Σε τρεις μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν ένας 17χρονος και άλλοι τέσσερις έφηβοι που συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεων του Μαΐου και του Ιουνίου του 2013 στην Τουρκία εναντίον των σχεδίων ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ που προωθούσε η κυβέρνηση και προέβλεπε την εξαφάνιση του μικρού πάρκου Γκεζί και την ανέγερση ενός εμπορικού κέντρου.

Ο 17χρονος Μουσταφά Αλί Τονμπούλ κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της αστυνομίας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων είχε χάσει μεγάλο κομμάτι του κρανίου του όταν χτυπήθηκε από δακρυγόνο που εκτόξευσαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Πάραυτα, δικαστήριο ανηλίκων καταδίκασε τον Τονμπούλ και τέσσερις συντρόφους του σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών και δέκα ημερών για «αντίσταση κατά της αρχής» κατά τη διάρκεια μιας άλλης κινητοποίησης στη Σμύρνη (Ιζμίρ, δυτική Τουρκία) δύο εβδομάδες πριν από τον τραυματισμό του.

Ο 17χρονος σε σημερινές του δηλώσεις τόνισε πως η απόφαση δεν τον φοβίζει και θα συνεχίσει τον πολιτικό ακτιβισμό. «Θα διαπράττω το ίδιο έγκλημα κάθε μέρα, διότι, κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν είναι έγκλημα. Θέλουμε ένα μέλλον με ίσες ευκαιρίες με τους πλούσιους. Οι φίλοι μου έχουν, επίσης, την ίδια άποψη. Θα συνεχίσουμε να διαπράττουμε αυτό το έγκλημα», δήλωσε ο Τομπούλ.

Ο 17χρονος μάλιστα έθεσε το ερώτημα γιατί οι διαδηλωτές, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν καμία μορφή βίας κατά τις διαδηλώσεις καταδικάστηκαν, ενώ ο αστυνομικός που τραυμάτισε θανάσιμα τον14χρονο Μπερκίν Ελβάν είναι ακόμη ελεύθερος.

«Μπορεί να μη βρουν τον αστυνομικό που με τραυμάτισε, αλλά ξέρουν ποιος είναι αυτός που σκότωσε τον Μπερκίν Ελβάν. Γιατί δεν τον έστειλαν σε δίκη; Δεν έχω διαπράξει κανένα έγκλημα και εγώ είμαι αυτός που δικάζεται. Θέλω ο πρωθυπουργός να απαντήσει στις ερωτήσεις μου», είπε χαρακτηριστικά.

By