Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Τουρκία: Πτώση-ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Οι εντάσεις με τη Ρωσία κράτησαν τους επισκέπτες μακριά από τη χώρα

simaia_tourkia_588_355

Τη μεγαλύτερη πτώση που έχει εμφανίσει ποτέ στις αφίξεις ξένων τουριστών κατέγραψε τον περασμένο μήνα η Τουρκία αφού οι εντάσεις με τη Ρωσία και μια σειρά θανάσιμων βομβαρδισμών κράτησαν τους επισκέπτες μακριά από τη χώρα.

Ο αριθμός των αφίξεων υποχώρησε για ένατο συνεχόμενο μήνα, ενώ πρόκειται για το μεγαλύτερο σερί πτώσεων βάσει αρχείων που χρονολογούνται από το 2006. Οι 1,75 εκατ. επισκέπτες που υποδέχθηκε η χώρα τον Απρίλιο, είναι κατά 28,1% λιγότεροι σε σχέση με εκείνους του ίδιου μήνα του περασμένου έτους. Πρόκειται ταυτόχρονα για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ, βάσει στοιχείων που έχει συλλέξει το Bloomberg.

Η μεγάλη υποχώρηση οδηγήθηκε από μια μείωση 79% στον αριθμό των Ρώσων επισκεπτών, οι οποίοι αποφεύγουν τη χώρα εν μέσω μια διπλωματικής ρήξης μεταξύ των δύο χωρών που ξεκίνησε με την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τον τουρκικό στρατό τον Νοέμβριο.

Ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 6,2% της οικονομικής παραγωγής της Τουρκίας, σύμφωνα με την Ένωση Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων, καθώς και στο 8% της απασχόλησης –χωρίς να υπολογίζεται ο αντίκτυπος σε άλλες βιομηχανίες.

Η πτώση στα έσοδα από τον τουρισμό θα μπορούσε να βαθύνει μια κρίση που έχει ήδη αναγκάσει εκατοντάδες θέρετρα στις τουρκικές ακτές της Μεσογείου και του Αιγαίου να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για πρόσληψη εποχικού προσωπικού.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By