Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Τουρκία: Συνελήφθη Ολλανδή δημοσιογράφος

Με την κατηγορία της «προπαγάνδας υπέρ μίας τρομοκρατικής οργάνωσης»

tourkia_europh_1

Mία δημοσιογράφος από την Ολλανδία που ζει στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη με κουρδικό πληθυσμό στην νοτιοανατολική Τουρκία, επιβεβαίωσε σήμερα ότι η τουρκική αστυνομία τη συνέλαβε στο πλαίσιο έρευνας με την κατηγορία της «προπαγάνδας υπέρ μίας τρομοκρατικής οργάνωσης».

«Η αντιτρομοκρατική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην οικία μου, μία ομάδα 8 προσώπων. Με οδηγούν τώρα στο τμήμα. Κατηγορία: «προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης»» έγραψε η Φρεντερίκε Γκέρντινκ στο λογαριασμό της στο Twitter.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπερτ Κέντερς, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα και πρόκειται να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι έχει σοκαριστεί και έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Είμαι σοκαρισμένος από τη σύλληψη της @fgeerdink. Θα συζητήσω το θέμα αυτό προσωπικά με το συνάδελφό μου Τσαβούσογλου εδώ στην Άγκυρα».

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας ανέφερε υπό το καθεστώς ανωνυμίας ότι οι αρχές προσήγαγαν τη Γκέρντινγκ μετά από εντολή του εισαγγελέα και θα αφεθεί ελεύθερη αφού δώσει κατάθεση.

Ανεξάρτητη δημοσιογράφος, η Γκέρντινγκ ζει από το 2006 στην Τουρκία, απ’ όπου στέλνει ανταποκρίσεις σε ολλανδικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης περιλαμβανομένης της βρετανικής εφημερίδας Independent.

Ειδική στο θέμα της κουρδικής μειονότητας, η ίδια είχε γράψει τον περασμένο χρόνο ένα βιβλίο σχετικά με την φονική επίθεση που διαπράχθηκε την 28η Δεκεμβρίου του 2012 κατά ομάδας Κούρδων λαθρέμπορων από τον τουρκικό στρατό που θεώρησε ότι ήταν αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κοντά στο χωριό Ουλούντερε στα σύνορα με το Ιράκ.

Στη διάρκεια της επιχείρησης 34 άμαχοι σκοτώθηκαν.

Η σύλληψη της Ολλανδής δημοσιογράφου πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναλάμβανε σήμερα, στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον των πρεσβευτών της Τουρκίας, ότι «τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία (είναι) πιο ελεύθερα σε σύγκριση με οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης ή του κόσμου».

By