Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Τουσκ: «Σεισμός» στην Ευρώπη το προσφυγικό

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάνει λόγο για περισσότερους κινδύνους στην ήδη εύθραυστη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ

donalnt tousk-polwnia

Η προσφυγική κρίση που έχει ωθήσει από τον Ιανουάριο περισσότερους από 700.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου θα επιδεινωθεί, προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, θέτοντας σε κίνδυνο την ήδη εύθραυστη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

Σημάδι της ανησυχίας των Ευρωπαίων ηγετών είναι το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έθεσαν το προσφυγικό ζήτημα στην ατζέντα της διμερούς συνάντησής τους, που ήταν επίσης αφιερωμένη στη Συρία, και η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι.

Οι δύο ηγέτες «έχουν ακριβώς τις ίδιες απόψεις στο θέμα των προσφύγων, σχετικά με τα όσα πρέπει να γίνουν σε πολιτικό επίπεδο και αναφορικά με τα απαραίτητα μέσα για τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή» της προσφυγικής κρίσης, επεσήμανε το περιβάλλον του Ολάντ.

Φέτος 705.200 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR): 562.355 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα και 140.000 στην Ιταλία. Στην Ελλάδα το 64% των προσφύγων είναι Σύροι.

Και «η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω», προειδοποίησε ο Τουσκ στη διάρκεια συζήτησης που έγινε χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνοντας λόγο «για ένα νέο κύμα προσφύγων από το Χαλέπι και τις περιοχές που βομβαρδίζουν οι Ρώσοι στη Συρία», όπου έχουν εκτοπιστεί «περισσότεροι από 100.000» άνθρωποι.

Η προσφυγική κρίση ενδέχεται «να προκαλέσει σεισμό στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό» θέτοντας εν αμφιβόλω την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης, τόνισε ο ίδιος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By