Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Τουρισμός: Αλαλούμ με τις καθυστερήσεις πτήσεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Σε επίπεδα καλοκαιριού η κίνηση

Σε ρυθμούς καλοκαιριού εξακολουθούν να κινούνται οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις των αεροσκαφών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις των πτήσεων να έχουν προκαλέσει εκνευρισμό σε πλήθος κόσμου.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr εργαζόμενος του αεροδρομίου, ακόμα και μια μικρή καθυστέρηση επιβίβασης μόλις πέντε λεπτών είναι αρκετή για να τινάξει στον αέρα μια ολόκληρη πτήση με αποτέλεσμα το Eurocontrol ο τομέας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας με έδρα τις Βρυξέλλες να πρέπει να εκδώσει νέα ώρα απογείωσης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί καθυστέρηση στην πτήση και στην ώρα που θα φτάσει το αεροπλάνο στον τελικό του προορισμό του.

Από την άλλη υπάρχουν καθυστερήσεις που μπορεί να δημιουργήσουν μια σειρά από προβλήματα, σχεδόν από την πρώτη κιόλας πρωινή πτήση και να τιναχτεί στον αέρα ολόκληρο το πτητικό πρόγραμμα μιας μέρας. Τέτοιου είδους καθυστερήσεις έχουν να κάνουν με τον καθαρισμό των αεροπλάνων, όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών με καύσιμα, αλλά και η παραλαβή των επιβατών με τα ειδικά λεωφορεία πίστας.

Αυτές τις ημέρες πολύωρες καθυστερήσεις σε διάφορα αεροδρόμια της Ευρώπης με προορισμό την Ελλάδα έχουν προκαλέσει και οι τοπικές καταιγίδες. Ένα τέτοιο πρόβλημα παρουσιάστηκε χθες σε πτήση από Κροατία όπου το αεροσκάφος έμεινε στην πίστα «αιχμάλωτο» για πάνω από 40 λεπτά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα κι αν η πτήση ξεκινήσει στην ώρα της, δημιουργείται κυκλοφοριακό πρόβλημα στον αέρα, καθώς οι πιλότοι όχι μόνο κόβουν ταχύτητα αλλά είναι υποχρεωμένοι να πετούν σε συγκεκριμένους αεροδιάδρομους και όχι άναρχα.

Μέχρι και σήμερα σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι πτήσεις είναι πάρα πολλές, όπως και οι εταιρείες που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί κυβερνήτες και συγκυβερνήτες εξακολουθούν να μην έχουν πάρει ακόμα την καλοκαιρινή τους άδεια.

By