Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Τουρισμός: Εκτινάχθηκαν οι τιμές στα 5στερα ξενοδοχεία

Mεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πεντάστερων ξενοδοχείων στην Ελλάδα διαπιστώνονται από την εταιρεία ερευνών Mabrian, τάση που ισχύει αν και με μικρότερη δυναμική και στις τιμές των άλλων ξενοδοχείων σε όλους τους ανταγωνιστικούς μεσογειακούς προορισμούς και στις κατηγορίες ξενοδοχείων.

Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν τις πιο ακριβές τιμές, ενώ η Ισπανία ξεχωρίζει για τις ανταγωνιστικές τιμές της. Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη αύξηση τιμών σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες το 2019. Φέτος, οι επισκέπτες των ξενοδοχείων 5 αστέρων θα πρέπει να πληρώσουν 123% περισσότερα από ό,τι το καλοκαίρι του 2019, σύμφωνα με τη Mabrian.

Η ανοδική τάση σε όλους τους προορισμούς και στις κατηγορίες ξενοδοχείων αποδίδεται εν μέρει στο άνοιγμα πολυάριθμων ξενοδοχείων 5 αστέρων τα τελευταία χρόνια, μια στρατηγική στροφή που προσείλκυσε επίσης διαφορετικούς τύπους επισκεπτών. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει ο πιο ικανοποιητικός προορισμός όσον αφορά τις ξενοδοχειακές προσφορές.

Με βάση μια ανάλυση ενός δισεκατομμυρίου σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι τέσσερις πιο δημοφιλείς προορισμοί της Μεσογείου βιώνουν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης όσον αφορά την ασφάλεια και το κλίμα. Επιπλέον, τα τουριστικά αξιοθέατα σε αυτούς τους προορισμούς είναι γενικά ικανοποιητικά. Σε αντίθεση με τη Γαλλία και την Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα ξεχωρίζουν σε αυτή την πτυχή.

Οσον αφορά τις επιλογές ξενοδοχείων, η Ελλάδα είναι ο πιο αξιοσημείωτος προορισμός μεταξύ των ταξιδιωτών, ενώ η Γαλλία θεωρείται λιγότερο επιθυμητή. Από αυτή την άποψη, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν παρόμοια επίπεδα ικανοποίησης.

Τα κύρια κίνητρα για την επίσκεψη σε προορισμούς της Μεσογείου είναι αρκετά παρόμοια. Τα πολιτιστικά προϊόντα, οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα και την παραλία, η φύση και ο τουρισμός αθλητικών δραστηριοτήτων είναι από τα κύρια κίνητρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουρίστες στη Γαλλία και στην Ισπανία απολαμβάνουν μεγαλύτερη ποικιλία από δραστηριότητες φιλικές προς την οικογένεια, ενώ εκείνοι στην Ελλάδα και στην Ιταλία εκτιμούν την τοπική γαστρονομία.

Οσον αφορά την αεροπορική συνδεσιμότητα, και οι τέσσερις προορισμοί έχουν αυξήσει τη χωρητικότητά τους για το καλοκαίρι του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν σημειώσει ανάπτυξη στις διεθνείς πτήσεις, αν και η εγχώρια χωρητικότητά τους είναι χαμηλότερη από το 2022. Από την άλλη πλευρά, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν αυξήσει τόσο τις διεθνείς όσο και τις εγχώριες ικανότητές τους.

Επιπλέον, αυτό το καλοκαίρι, οι ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε μεσογειακούς προορισμούς με αυξημένη χωρητικότητα και πιο άμεσες διαδρομές. Η Γαλλία και η Ιταλία, που είχαν ήδη καλή συνδεσιμότητα με τη Βόρεια Αμερική πέρυσι, αύξησαν περαιτέρω τον αριθμό τους, με αύξηση 36% και 45% στη χωρητικότητα των θέσεων, αντίστοιχα. Επιπλέον, έχουν βελτιώσει τη συνδεσιμότητά τους με μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Στην περίπτωση της Ισπανίας και της Ελλάδας, η χωρητικότητα σε απευθείας δρομολόγια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτών των προορισμών έχει αυξηθεί κατά περίπου 20%. Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατατάσσονται μεταξύ των δέκα κορυφαίων αγορών για αυτούς τους προορισμούς, έχει παρατηρηθεί αύξηση της ζήτησης.

By