Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Τουρισμός: Η κλιματική κρίση αλλάζει τον χάρτη και το ημερολόγιο των κρατήσεων

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, η τουριστική κίνηση στη χώρα μας από το εξωτερικό συνεχίστηκε μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου, εξισορροπώντας την υποτονική κίνηση του Ιουνίου, αντίστοιχα λόγω κακού καιρού. Από την άλλη στα τέλη Ιουλίου, οι καύσωνες αποθάρρυναν πολλούς να ταξιδέψουν προς τη Μεσόγειο ενώ ο Αύγουστος, λόγω πυρκαγιών, έκλεισε αρνητικά στην Ελλάδα, σε σχέση με το 2019.

Φέτος ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές ότι ο καιρός επηρεάζει σημαντικά τον τουρισμό, με την κλιματική αλλαγή να αναγκάζει πολλούς ταξιδιώτες να τροποποιήσουν τα σχέδιά τους. Αυτό αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση για τη στρατηγική του ελληνικού τουρισμού καθώς με τους κατάλληλους χειρισμούς, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος της διάχυσης των τουριστικών ροών τόσο σε «εναλλακτικούς» μήνες όσο και σε «εναλλακτικούς» προορισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ισπανίας. Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι φέτος εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κατευθύνθηκαν προς τις βορειότερες και δροσερότερες ακτές της χώρας, τη Γαλικία, την Αστούρια και την Καντάμπρια, που μέχρι τώρα υποδέχονταν έναν πολύ μικρό αριθμό τουριστών. Φυσικά η Ανδαλουσία και η Βαλένθια διατήρησαν την πρωτοκαθεδρία αλλά πάντως η αύξηση ήταν πιο ήπια από ό,τι στους βορειότερους προορισμούς. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο των Financial Times ότι η Ισπανία δείχνει πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να ξανασχεδιάσει τον χάρτη και να αλλάξει το ημερολόγιο για τον Ευρωπαϊκό τουρισμό.

Όπως σημείωσε σε πρόσφατη εκδήλωση ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, αν η χώρα μας και η ελληνική τουριστική βιομηχανία προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, μπορεί να επιτύχει σημαντική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς όλες οι μελέτες δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι τουρίστες θα αποφεύγουν τους πιο θερμούς μήνες του καλοκαιριού (Ιούλιο και Αύγουστο). Θα μιλάμε για μία σεζόν που μπορεί να επεκταθεί στους οκτώ μήνες γιατί και όλες οι χώρες θα προσαρμοσθούν στη νέα κατάσταση.

Ο κ. Ανδρεάδης πάντως σημείωσε ότι περιμένει από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ένα μεγάλο μέρος των 300 εκατ. ευρώ που θα συγκεντρώνεται από το «Τέλος κλιματικής αλλαγής», να δίνεται στον τουρισμό.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Ρέτσος εστίασε και στα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική κρίση και στις δυσκολίες που έχει η ελληνική τουριστική βιομηχανία να τα αντιμετωπίσει, γιατί όπως είπε αποτελείται από πολλές χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι δύσκολο να προχωρήσουν σε επιλογές που μπορεί να κάνει ένας μεγάλος όμιλος (επενδύσεις σε ΑΠΕ, κ.λπ.).

Τη σκυτάλη στα Χριστούγεννα δίνει ένα πολύ καλό φθινόπωρο για τον τουρισμό

Οι φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές) του Αυγούστου και οι ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω κλιματικής αλλαγής, στοίχισε 300.000 αφίξεις σε σύγκριση με το 2019, όπως επισημαίνει η μελέτη «Τάσεις του Επιχειρείν» της Τράπεζας της Ελλάδος. Ανάλογη εικόνα σκιαγραφούν τα αποτελέσματα για τον Σεπτέμβριο, με τις πλημμύρες να επιτρέπουν οριακή μόνο άνοδο αφίξεων (+0,6% έναντι 2019) – επίδοση σημαντικά χαμηλότερη αυτής του Ιουνίου, στοιχίζοντας έτσι επιπλέον 200.000 αφίξεις.

Όσον αφορά το τελευταίο τρίμηνο 2023, η ισχυρή αεροπορική κίνηση του Οκτωβρίου 12,2% σε σύγκριση με το 2022 και κατά 22,9% σε σύγκριση με το 2019) και η υψηλή επίδοση πτήσεων στο πρώτο 20ήμερο Νοεμβρίου (+11% έναντι 2019), σε συνδυασμό με τη σταδιακή επαναφορά των οδικών αφίξεων σε προ-πανδημικά επίπεδα, οδηγούν την εκτίμηση για τουριστικές αφίξεις κοντά στο +11% έναντι 2019.

Παράλληλα ανέκαμψε και η Αθήνα, με την επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να φτάνει τον Οκτώβριο του 2023 τα 2,74 εκατ., αυξημένη κατά 19,5% σε σύγκριση με το 2022 και κατά 18,9% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την οριακή βελτίωση της εποχικότητας, με την κίνηση το καλοκαίρι να αποτελεί το 52% του συνόλου της κίνησης του 2023, έναντι 53% του 2019.
Και πλέον, τη σκυτάλη παίρνουν οι προορισμοί που συγκεντρώνουν ενδιαφέρον για τις γιορτές των Χριστουγέννων, όπου ήδη η πληρότητα σε πολλές περιοχές βρίσκεται πολύ κοντά στο 100%.

By