Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τουρισμός και real estate το τοπ των ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα – Τα ονόματα

Σε τουρισμό και real estate καταγράφονται τα περισσότερα ονόματα όσον αφορά τις ισραηλινές επενδύσεις στην Ελλάδα οι οποίες αφορούν επίσης, την αμυντική βιομηχανία, αλλά και τις χρηματοπιστωτικές- ασφαλιστικές δραστηριότητες.

Ειδικά στον τομέα των ακινήτων και των ξενοδοχειακών υποδομών, οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται να επωφεληθούν τόσο από τις ευκαιρίες που προσφέρονται από το πρόγραμμα «Χρυσή βίζα» που αφορά στη χορήγηση άδειας παραμονής στους επενδυτές εκτός Ε.Ε., όσο και στη δημοφιλία των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Αirbnb).

Στις λοιπές επενδύσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η αναζήτηση συνεργασίας στους τομείς έρευνας και καινοτομίας, φαρμακευτικής κάνναβης καθώς και των ΑΠΕ.

Τα στοιχεία παραθέτει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδος στο Τελ Αβιβ επισημαίνοντας παράλληλα ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον των ισραηλινών εταιρειών για την Ελλάδα είναι αυξημένο, αλλά βάσει των επίσημων στοιχείων, οι επενδυτικές ροές από το Ισραήλ προς τη χώρα μας κινούνται ακόμα σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αν και ορισμένες εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων επενδύουν στην Ελλάδα μέσω κεφαλαίων από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα τα καταγεγραμμένα στοιχεία να μην αποδίδουν επακριβώς την αντικειμενική πραγματικότητα.

Εξ’ ου και οι ροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων προς την Ελλάδα όπως καταγράφονται επισήμως από την ΤτΕ και αναφέρεται στην ανάλυση του Γραφείου ΟΕΥ στο Τελ Αβίβ αντιστοιχούν σε μόλις 53 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά στις τελευταίες, σημαντικές ανακοινώσεις ισραηλινών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά στους δύο βασικούς τομείς, τουρισμό και real estate περιλαμβάνονται αυτές της στρατηγικής συμφωνίας Brown Hotels και Ιsrair ύψους 40 εκατ. ευρώ για την αγορά και ανακαίνιση ξενοδοχείων στην Ελλάδα, τα οποία θα λειτουργούν με το σήμα των Brown Hotels, ενώ από την πλευρά της, η Israir θα έχει αποκλειστικότητα στην πώληση πακέτων διακοπών και δωματίων.

Πολύ πρόσφατα επίσης, δρομολογήθηκε, με την -τυπική- παράδοση του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ και η αξιοποίηση του «παροπλισμένου» Ξενία Κύθνου με τις ιαματικές πηγές στον Ισραηλινό επενδυτή Αbraham Ravid που σκοπεύει να πραγματοποιήσει επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του “Genesis of The Royal Baths of Kythnos’”.

Το Γραφείο ΟΕΥ στο Τελ Αβίβ αναφέρεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα επενδύσεων στη χώρα μας από ισραηλινά κεφάλαια, από εταιρείες που έχουν ήδη επενδύσει ή έχουν συνέργειες με ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς στην Ελλάδα ανά κλάδο αναφέρονται οι εξής:

• Brown Hotels, Frank Group, Fattal Group, Zoia Fund, Ficus Investments, GA BZPW νύν Gnosis Investments σε ξενοδοχειακές μονάδες και εν γένει εγκαταστάσεις για τουριστική αξιοποίηση

• Tikun Olam στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης

• SK Group-Plasan και Elbit Systems στον τομέα της άμυνας

• Israel Shipyards στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις

• Vtool στις υπηρεσίες λογισμικού

• Checkpoint στην κυβερνοασφάλεια

• Rivulis στην αγροτική τεχνολογία

• ΥVS στις ΑΠΕ

Οσον αφορά τις προτάσεις ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, όπως αναφέρεται στην ανάλυση του Γραφείου «το θεσμικό πλαίσιο διμερούς οικονομικής συνεργασίας είναι σχεδόν πλήρες καλύπτοντας ευρύ φάσμα πεδίων, ενώ ενισχύεται σταθερά με Κοινές Δηλώσεις και Μνημόνια Συνεργασίας επιμέρους φορέων σε συνέχεια των συχνών επισκέψεων και επαφών σε υψηλό πολιτικό επίπεδο» με ενδεικτικό παράδειγμα τη διμερή συμφωνία που υπεγράφη από τους δύο υπουργούς Τουρισμού την περασμένη χρονιά.

«Από πλευράς μας, θεωρούμε ότι προέχει η σύναψη διμερούς συμφωνίας Κοινωνικής Ασφάλισης, η σύναψη της οποίας προκρίνεται προκειμένου να καλυφθούν κατά κύριο λόγο δύο κατηγορίες πολιτών οι Ισραηλινοί πολίτες εργαζόμενοι στην Ελλάδα και αντιστοίχως οι Έλληνες πολίτες εργαζόμενοι στο Ισραήλ και οι Ισραηλινοί πολίτες των οποίων επίκειται η θεμελίωση δικαιώματος συντάξεως γήρατος ή το έχουν ήδη θεμελιώσει και επιθυμούν να μετοικήσουν ή έχουν ήδη μετοικήσει στην Ελλάδα. Το Ισραήλ έχει ήδη υπογράψει συναφείς συμφωνίες με 19 χώρες μεταξύ των οποίων οι Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία κ.α..

Η σύναψη αυτής της συμφωνίας θα συμπλήρωνε το ελληνο- ισραηλινό συμβατικό πλαίσιο σε μια περίοδο κατά την οποία βρισκόμαστε σε αναζήτηση απτών παραδοτέων στις διμερείς σχέσεις με αντίκτυπο στην εκατέρωθεν κοινή γνώμη». Από ουσιαστικής πλευράς δε η συμφωνία αυτή θα διευκόλυνε ώστε η χώρα μας να καταστεί τόπος διαμονής όχι μόνον εργαζομένων-νομάδων αλλά και συνταξιούχων νομάδων υψηλών συνταξιοδοτικών κριτηρίων, όπως εκτιμάται χαρακτηριστικά.

By