Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τουρισμός Στο 60%-90% οι κρατήσεις για το Πάσχα

Κέρκυρα, Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος και Ηράκλειο στην πρώτη γραμμή της ζήτησης – Η κίνηση σε ορισμένους προορισμούς υπερβαίνει και αυτή της χρονιάς-ρεκόρ του 2019

Πρόβα τζενεράλε για την τουριστική σεζόν του καλοκαιριού θα είναι τα επόμενα Σαββατοκύριακα του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, όπου η κίνηση στους δημοφιλείς προορισμούς βαίνει σταδιακά αυξανόμενη και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει και αυτή του 2019, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία πάνω από 60% και τις προσδοκίες για υψηλότερα νούμερα με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής..

Το πρώτο crash test για την αγορά ήταν αυτό το Σαββατοκύριακο 16-17/4, του Καθολικού Πάσχα, όπου, όπως διαπιστώνεται και από τις αεροπορικές αφίξεις, υπήρξαν τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα με αυξημένη κίνηση από το εξωτερικό προς την Αθήνα, κυρίως, αλλά και άλλους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Οι βασικές χώρες που τροφοδότησαν το πρώτο θετικό κύμα ήταν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία και οι σκανδιναβικές αγορές και έπονται οι Βρετανοί «κι αυτό αποτελεί μια πρώτη θετική ένδειξη ότι η σεζόν θα κυλήσει καλά», όπως επισημαίνουν στο «business stories» πηγές από την αεροπορική αγορά.

Μεγάλη Εβδομάδα και Πρωτομαγιά

Εν όψει τώρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Πρωτομαγιάς οι αεροπορικές βλέπουν, από την πλευρά τους, αυξημένες κρατήσεις και πληρότητες στα αεροσκάφη, οι οποίες πλησιάζουν σχεδόν τα επίπεδα του 2019, αν και ακόμη οι διαθέσιμες θέσεις υπολείπονται έναντι των επιπέδων προ πανδημίας, επομένως δεν είναι κι απολύτως συγκρίσιμες.

Οσον αφορά την εικόνα από τους ξενοδόχους αυτή τη στιγμή «σε γενικές γραμμές για το Πάσχα βλέπουμε να ανοίγει το 50% περίπου των εποχιακών ξενοδοχείων στους προορισμούς ανά την Ελλάδα και τα υπόλοιπα, σταδιακά, από το τριήμερο Πρωτομαγιάς και μετά», όπως δηλώνει στο «b.s.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος επισημαίνοντας ότι η αγορά εξακολουθεί να κινείται με πολλαπλές ταχύτητες αυτή τη στιγμή, ενώ και φέτος, όπως και στις δύο προηγούμενες σεζόν της πανδημίας, ένα μεγάλο μερίδιο θα ανήκει στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής: «Ο καιρός και πλέον ακόμη και η… τιμή της βενζίνης, όταν μια οικογένεια αποφασίσει εν μέσω του μεγάλου κύματος ακρίβειας να κάνει μια σύντομη απόδραση για το Πάσχα ή την Πρωτομαγιά, είναι στις παραμέτρους που θα παίξουν ρόλο στην απόφαση της τελευταίας στιγμής».

Τις καλύτερες επιδόσεις ως προς τη ζήτηση για την περίοδο που διανύουμε -και με δεδομένο ότι, ήδη, το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν το Πάσχα των Καθολικών, άρα έχουν αυξηθεί και οι ξένοι επισκέπτες στα νησιά- παρουσιάζουν προορισμοί όπως η Κέρκυρα, στις Κυκλάδες η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, η Ρόδος και στην Κρήτη το Ηράκλειο. Στην ηπειρωτική Ελλάδα οι ταχύτητες είναι πιο… χαμηλές, με την Καλαμάτα στην Πελοπόννησο και τα Ζαγοροχώρια στην Ηπειρο να προηγούνται σαφώς έναντι άλλων προορισμών. «Σε αυτούς τους προορισμούς οι κρατήσεις είναι ικανοποιητικές αυτή τη στιγμή, από 60% και πάνω για την περίοδο του Πάσχα, ενώ είναι θετικό ότι ακολουθεί και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ώστε να ξεκινήσει και πιο ενεργά η σεζόν», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για τους Ελληνες που δεν θα προτιμήσουν το… Πάσχα στο χωριό αλλά τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: οι κρατήσεις στις αεροπορικές δείχνουν ότι οι αγορές της Γαλλίας, κυρίως στο Παρίσι, της Βρετανίας, με βασικό προορισμό το Λονδίνο, και της Ισπανίας σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη είναι οι προορισμοί που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη κίνηση κυρίως για τα ταξίδια των Ελλήνων την πασχαλινή περίοδο. Γι’ αυτούς η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί από τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά, ωστόσο ένα ακόμη στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η επιστροφή τους απλώνεται χρονικά έως και την εβδομάδα της Πρωτομαγιάς, άρα πολλοί θα επεκτείνουν τις διακοπές τους, δείγμα της μεγάλης ανάγκης του κοινού για ταξίδια μετά από δύο και πλέον χρόνια κορωνοϊού. Οπως συμβαίνει και με τους ξενοδόχους, και από πλευράς των αεροπορικών διαπιστώνεται ότι, παρότι το παράθυρο κρατήσεων έχει διευρυνθεί το τελευταίο διάστημα, συνεχίζεται η τάση της πανδημίας με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Επιπλέον, σε αυτή τη συγκυρία έχουν φανεί πιο ξεκάθαρα τα πράγματα και εν όψει του καλοκαιριού: «Με το βλέμμα στη θερινή περίοδο βλέπουμε, πράγματι, καλά νούμερα όσον αφορά τη ροή των κρατήσεων για την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο έστω κι αν αυτά ακόμη υπολείπονται έναντι του 2019. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία πανελλαδικά είναι τώρα κοντά στο 50% για το καλοκαίρι όταν την αντίστοιχη περίοδο, σε συνθήκες κανονικότητας πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ήταν στο 65%», αναφέρει ο κ. Τάσιος.

Με την παράμετρο της πανδημίας να παραμένει στο κάδρο, οι τουριστικοί φορείς δηλώνουν σε αυτή τη συγκυρία συγκρατημένα αισιόδοξοι. Οι βασικές πηγές προβληματισμού έχουν να κάνουν με τις διεθνείς εξελίξεις και το Ουκρανικό, αλλά κυρίως σε σχέση με τις αυξήσεις στην ενέργεια, τον πληθωρισμό, την ακρίβεια σε πρώτες ύλες και αγαθά. «Είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση, για όλο το επιχειρείν, αλλά και για το κάθε νοικοκυριό. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος προβληματισμός μας και η συγκρατημένη αισιοδοξία έχει να κάνει κυρίως με το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι έχει αυξηθεί η σε δωματιο διανυκτέρευση κατά 25% σε κόστος σε σχέση με το 2019 και οι τιμές στο μαζικό μοντέλο τουρισμού είναι κλειδωμένες εδώ και μήνες, προτού ξεσπάσει η ουκρανική κρίση», αναφέρει ο κ. Τάσιος.

Οι premium προορισμοί για το Πάσχα

Τ ο «b.s.» κατέγραψε την εικόνα για την πασχαλινή περίοδο ανά την Ελλάδα από τις κατά τόπους ενώσεις ξενοδόχων.

Κέρκυρα: Σε μια περιοχή που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης, όπως η Κέρκυρα, «για το Πάσχα τα ξενοδοχεία και τα διαμερίσματα μέσα στην πόλη έχουν ήδη ψηλές πληρότητες στο 90% και πιο περιφερειακά κοντά στο 70%, ωστόσο προστίθενται συνεχώς νέες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», δηλώνει στο «b.s.» o κ. Μπάμπης Βούλγαρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων. Πολλά από τα ξενοδοχεία στο νησί είναι ακόμη κλειστά, ωστόσο «μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Μαΐου θα ανοίξουν όλα. Οι πληρότητες του Μαΐου ναι μεν ακόμη δεν έχουν πιάσει τους ρυθμούς του 2019, ωστόσο για τα δεδομένα των τελευταίων ετών είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, με τους Αγγλους να είναι μακράν η πρώτη ξένη εθνικότητα στο νησί. Αυτή τη στιγμή είμαστε γύρω στο -20% έναντι του Μαΐου του 2019 αλλά μπαίνουν συνεχώς κρατήσεις με πολύ ικανοποιητική ροή. Μια εντελώς διαφορετική συζήτηση είναι τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων που έχουν φέτος πολύ αυξημένα κόστη, λειτουργικά και στην εστίαση, ενώ ήδη είναι ορατό το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού με πολλά ξενοδοχεία που αργούν να ανοίξουν γι’ αυτόν τον λόγο».

Για τις τιμές στο νησί ο κ. Βούλγαρης επισημαίνει ότι δεν έχουν αυξηθεί «γιατί η Κέρκυρα είναι σε μεγάλο βαθμό και προορισμός μαζικού τουρισμού, άρα επειδή τα πακέτα είχαν πουληθεί στους tour operators πριν από καιρό, οι τιμές είναι κοντά στο 2019. Από την άλλη πλευρά ούτε οι τιμές στα μεμονωμένα ταξίδια είναι ανεβασμένες γιατί βρισκόμαστε στην περίοδο όπου ο κλάδος, μετά από δύο χρόνια πανδημίας -η οποία παρεμπιπτόντως δεν έχει τελειώσει- προσπαθεί να βρει νέο σημείο ισορροπίας και επιπλέον δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να ξεφύγουν πολύ από τις τιμές που έχουν δοθεί στους tour operators. Επειδή ωστόσο η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα ότι είναι στους τοπ προορισμούς του κόσμου σε Ευρώπη και Αμερική έχουμε κάθε λόγο να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τις τιμές στα συμβόλαια που θα κάνουμε τώρα για το 2023».

Ρόδος: Στο ίδιο μήκος κύματος από τη Ρόδο και ο κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, ο οποίος διαπιστώνει ικανοποιητικό επίπεδο ροής κρατήσεων, ωστόσο «το μεγάλο μας ζήτημα είναι ότι ως προορισμός όπου ένα 80%-85% της πελατείας προέρχεται από tour operators και πακέτα που είχαν κλειστεί σε προηγούμενο χρόνο οι τιμές τώρα στα λειτουργικά κόστη και σε πρώτες ύλες είναι… εξωπραγματικές. Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι από αυτό το 80%-85%, ένα 60%-70% αφορά πακέτα που περιλαμβάνουν όλες τις παροχές και τη διατροφή, είναι ευνόητο ότι η αύξηση στα επισιτιστικά μάς επηρεάζει πολύ. Ηδη επειδή έχουν ανοίξει κάποια από τα εποχιακά ξενοδοχεία που λειτουργούν με πακέτα -τα περισσότερα θα ανοίξουν μέσα στον Μάιο- και κάνουμε αγορές βιώνουμε καθημερινά το μεγάλο πρόβλημα. Οι πτήσεις πάντως στο νησί αυξάνονται εβδομάδα με την εβδομάδα σε υψηλά διψήφια ποσοστά με επισκέπτες από 16 διαφορετικές χώρες και πρώτες το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, ενώ ακολουθούν Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία, Ισραήλ, σκανδιναβικές αγορές κ.ά. Ενδεικτικά την εβδομάδα 4-10 Απριλίου το νησί είχε 200 πτήσεις εξωτερικού, έναντι 140 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (27/3- 3/4), με τα νούμερα να αυξάνονται όσο προχωρά η σεζόν προς το καλοκαίρι».

Ηράκλειο: Αντίστοιχα, για μία σεζόν που πάει καλά μιλάει από το Ηράκλειο της Κρήτης ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων, παρά το γεγονός ότι η περιοχή δεν αποτελεί προορισμό για το Πάσχα των Ελλήνων. «Η σεζόν ξεκίνησε καλά, από τις 26 Μαρτίου με 3.000-4.000 αφίξεις καθημερινά από το εξωτερικό και βδομάδα με τη βδομάδα οι πτήσεις θα αυξάνονται. Για το Σαββατοκύριακο 16-17/4 που είναι το Πάσχα των Καθολικών υπολογίζουμε να έχουμε διπλάσιες διεθνείς αφίξεις, κοντά στις 10.500, έναντι του περασμένου Σαββατοκύριακου, όπου είχαμε 4.500. Καθημερινά αυξάνονται οι πτήσεις. Τα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει σε ποσοστό 40% αυτή τη στιγμή και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ανοίξει όλα. Βλέπουμε αυτή την περίοδο καλύτερα νούμερα από το 2019, από τη στιγμή που η θερινή σεζόν έχει ξεκινήσει φέτος σαφώς νωρίτερα, αν και η απώλεια των Ρώσων θα είναι σημαντική για την Κρήτη φέτος

Από την άλλη πλευρά, θετικό στοιχείο είναι ότι έχουν μπει περισσότερες πτήσεις από Γερμανία και Αγγλία. Ως προς τις τιμές στα ξενοδοχεία, παρά το κόστος, παραμένουν στα προηγούμενα επίπεδα του 2019, γιατί τα πακέτα με τους tour operators είναι πουλημένα εδώ και καιρό και ευελπιστούμε να υπάρξει και μια λύση κεντρικά για τις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση. Εν όψει του καλοκαιριού, πάντως, το πιθανότερο είναι ότι δε θα γίνουν εκπτώσεις όπως άλλες χρονιές ώστε να μετριαστεί η ψαλίδα της αύξησης των λειτουργικών δαπανών».

Κυκλάδες: Στους premium προορισμούς των Κυκλάδων σε Μύκονο και Σαντορίνη -ενώ ακολουθεί και η Πάρος– έχουν ξεκινήσει πλέον πιο δυνατά οι κρατήσεις, μετά το μούδιασμα του Μαρτίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έστω και αν πολλά ξενοδοχεία στους προορισμούς θα παραμείνουν την πασχαλινή περίοδο κλειστά για να ανοίξουν από το Μάιο και μετά.

Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο που επισημαίνει στο ο κ. Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, ότι δηλαδή στο νησί έχουν αρκετές αφίξεις Αμερικανών, ως αποτέλεσμα της εκκίνησης από νωρίς φέτος του θερινού προγράμματος πτήσεων των αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα και τις σύνδεσής τους από τις αρχές Απριλίου με το αεροδρόμιο της Αθήνας.
«Εχουμε πολλούς Αμερικανούς και Δυτικοευρωπαίους λόγω του Καθολικού Πάσχα και πολύ λίγους Ασιάτες λόγω της πανδημίας. Στη Σαντορίνη έχει ανοίξει μέχρι στιγμής το ήμισυ περίπου των ξενοδοχείων, ξεκινώντας από την Καλντέρα, και έως τις 15 Μαϊου θα έχουν ανοίξει όλα.

Η σεζόν φαίνεται ότι θα πάει καλά για το καλοκαίρι, όπου μπορεί να πιάσουμε ακόμη και μεγαλύτερα νούμερα από το 2019, ενώ για πρώτη φορά φέτος βλέπουμε ότι η πανδημία για τους Ευρωπαίους δεν φαίνεται ότι είναι ανασταλτικός παράγοντας για να ταξιδέψουν.
Οι πληρότητες για τον Απρίλιο στο νησί, για τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει υπολογίζεται ότι θα είναι στο 60%- 70% και πραγματικά έχουμε να δούμε αυτό το νούμερο από το 2019. Για τις ημέρες του Πάσχα αναμένουμε ακόμη υψηλότερα νούμερα, ενώ τον Μάιο μπορεί να ανέβουμε και πάνω από το 80%».

Για τις τιμές στο νησί και τυχόν αυξήσεις ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει ότι ούτως ή άλλως η Σαντορίνη θεωρείται από τους ακριβούς προορισμούς «και δεν έχει νόημα να ανεβάσουμε κι άλλο τις τιμές σε αυτή τη φάση. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα την κατάσταση σε αυτή την περίοδο της ανάκαμψης του τουρισμού ώστε να μην επιβαρυνθεί ο πελάτης».

Χαλκιδική: Διαφορετικές ταχύτητες καταγράφονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου με τον ρόλο που προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής ο κ. Τάσιος επισημαίνει ότι στην περιοχή θα είναι ελάχιστα τα ανοιχτά ξενοδοχεία για την πασχαλινή περίοδο -μόλις 15- γιατί η βόρεια Ελλάδα ούτως ή άλλως δεν έχει καλές πληρότητες αυτή την περίοδο. Πάντως, τα λίγα που θα ανοίξουν έχουν ικανοποιητικές πληρότητες, γύρω στο 70%.

«Αναμένουμε από το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου να ξεκινήσει πιο μαζικά το άνοιγμα των εποχιακών ξενοδοχείων κι εν συνεχεία έως το τέλος του μήνα το σύνολο. Ο Μάιος για τη Βόρεια Ελλάδα έχει απώλειες λόγω της κρίσης, του γεωπολιτικού, της ακρίβειας και του υψηλού λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, ενώ και ο οδικός τουρισμός αναμένεται να κινηθεί λίγο το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, με τις περισσότερες κρατήσεις να έρχονται, όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή, από τα μέσα Ιουνίου και μετά. Ερωτηματικό εδώ, ωστόσο, θα είναι το κόστος της μετακίνησης αλλά και η ψυχολογία των επισκεπτών από τις γειτονικές αγορές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονται πιο κοντά στο ουκρανικό ζήτημα».

Πήλιο: Από τον Νομό Μαγνησίας, ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων Γιώργος Ζαφείρης επισημαίνει ότι «οι προκρατήσεις σε Βόλο και Πήλιο για την πασχαλινή περίοδο είναι περίπου στο 50%, ωστόσο ελπίζουμε στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη να ταξιδέψει. Οι πτήσεις προς την περιοχή μας από το εξωτερικό (σ.σ.: προς το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου) είναι ελάχιστες, οπότε μιλάμε για πελατεία Ελλήνων σε ποσοστό πάνω από το 90% στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου και του Βόλου».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή δεν έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, «υπάρχουν δωμάτια από 60 έως 120 ευρώ για κατάλυμα στον Βόλο και το Πήλιο, γιατί, έστω και αν τα κόστη μας έχουν αυξηθεί, σε αυτή τη φάση που είναι τώρα ο Ελληνας δεν μπορεί να πληρώσει περισσότερα. Ακριβώς το θέμα του ενεργειακού κόστους και της ακρίβειας των πρώτων υλών είναι και η μεγάλη μας αγωνία και ακόμη και δύο καλά τριήμερα μέσα σε έναν μήνα δεν μπορούν να σώσουν την παρτίδα».

Για τους ξένους επισκέπτες στην περιοχή από τα τέλη Μαρτίου έχουν ξεκινήσει απευθείας πτήσεις από το Λονδίνο, από αρχές Απριλίου από το Παρίσι, ενώ από τις γερμανόφωνες αγορές, Γερμανία και Αυστρία, από τον Μάιο και μετά, στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος των αεροπορικών.

Ζαγοροχώρια: Αντίστοιχα στην Ηπειρο και τα Ζαγοροχώρια, έναν επίσης πολύ δημοφιλή προορισμό για τους Ελληνες, αναμένονται περισσότερες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, με τις πληρότητες για τις ημέρες του Πάσχα να είναι κοντά στο 60% και να υπολείπονται σε σύγκριση με την περίοδο προ πανδημίας.

Καλαμάτα: Στην Πελοπόννησο, ναι μεν η Καλαμάτα κάνει τη διαφορά, με πληρότητες που μπορεί να προσεγγίζουν το 80% για την πασχαλινή περίοδο ωστόσο «συνολικά ο προορισμός δεν παρουσιάζει ενιαία εικόνα κι έχει αυτή τη στιγμή διαφορετικές ταχύτητες», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής.

«Η δυναμική πράγματι είναι καλύτερη, όπως φάνηκε και στις προηγούμενες αργίες του 2022, ωστόσο τα νούμερα απέχουν ακόμη από τα προ πανδημίας επίπεδα, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που στην Πελοπόννησο ένα μεγάλο ποσοστό, κοντά 85%, είναι εγχώριος τουρισμός και η τσέπη του Ελληνα αυτή την περίοδο πιέζεται.

Συνολικά οι κρατήσεις στα ανοικτά ξενοδοχεία της Πελοποννήσου την πασχαλινή περίοδο μπορεί να είναι στο 50%-60%, η Καλαμάτα πηγαίνει πιο πάνω και η Μάνη ακολουθεί.
Από εκεί και πέρα προσδοκούμε για το υπόλοιπο διάστημα ότι θα κινηθεί θετικά ο τουρισμός, βεβαίως είναι ένα τεράστιο ζήτημα το υψηλό κόστος που επωμίζονται συνολικά φέτος οι επιχειρήσεις, ενώ αν λάβουμε υπόψη και την παράμετρο της τσέπης του Ελληνα, η τιμολογιακή πολιτική δεν μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή που ήταν προ διετίας».

Αθήνα: Αν και τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας δεν αποτελούν πασχαλινούς προορισμούς, ο Απρίλιος φαίνεται ότι κινείται πλέον καλύτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αθήνα, με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 η επιβατική κίνηση έχει ανακάμψει στο 64% των επιπέδων του 2019, προ πανδημίας, στο πρώτο 15ήμερο του Απριλίου το αντίστοιχο ποσοστό έχει ανέβει πάνω από το 80%, δείγμα ότι «το καλοκαίρι έρχεται και δείχνει καλά μηνύματα παρά τις προκλήσεις και το μείζον γεωπολιτικό ζήτημα», όπως σχολιάζουν οι επιτελείς του αεροδρομίου.

Θεσσαλoνίκη: Αντίστοιχα και στη συμπρωτεύουσα παρατηρείται ανάκαμψη τώρα, έστω κι αν τα νούμερα απέχουν από αυτά προ πανδημίας. «Τον Μάρτιο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης είναι στο 50%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό του 2019 ήταν στο 80%, επομένως έχουμε ακόμη μεγάλη απόσταση να καλύψουμε», όπως αναφέρει στο «b.s.» ο κ. Ανδρέας Μανδρίνος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. «Υπάρχει πράγματι ανάκαμψη όταν είχαμε ποσοστά πληρότητας μόλις στο 25% τον Ιανουάριο και 30% τον Φεβρουάριο. Ο Απρίλιος τώρα δείχνει μια τάση ότι θα είναι ακόμη καλύτερος του Μαρτίου όχι για τις πασχαλινές ημέρες αφού ούτως ή άλλως ποσοστό 60% της πελατείας αυτή την περίοδο είναι Ελληνες και ο Ελληνας κάνει Πάσχα στο… χωριό, αποφεύγοντας τα αστικά κέντρα – ενώ ακόμη καλύτερες είναι οι κρατήσεις του Μαΐου. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα λειτουργικά κόστη, σε ενέργεια και πρώτες ύλες γι’ αυτό και προτού μιλήσουμε για ανάκαμψη θα πρέπει να υπάρξει εξισορρόπηση στα αυξημένα κόστη».

By