Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Τουρκία: Απορρίφθηκε το σχέδιο πληρωμής τραπεζικών ζημιών με ομόλογα

Το κόμμα AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε την Παρασκευή την κατάργηση της ρήτρας για τις πληρωμές σε ομόλογα, αντί για μετρητά

Απέρριψε η Τουρκία το σχέδιο που της επέτρεπε να πληρώσει με ομόλογα τις πιθανές ζημιές των τραπεζών από ένα νέο κυβερνητικό εργαλείο που έχει σκοπό την ενίσχυση της τουρκικής λίρας.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού, το κόμμα AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε την Παρασκευή την κατάργηση της ρήτρας για τις πληρωμές σε ομόλογα, αντί για μετρητά.

Όπως προέβλεπε το σχέδιο που απορρίφθηκε, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε έγκριση για να εκδώσει ειδικά ομόλογα σε δανειστές, στην περίπτωση που έχαναν χρήματα από τις νεοεισαχθείσες καταθέσεις σε τουρκική λίρα, που συνδέονται με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Στόχος για αυτό ήταν το υπουργείο Οικονομικών να προλάβει την πίεση στις ταμειακές ροές του, όμως αυτή η γρήγορη αλλαγή δείχνει ότι το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μάλλον έχει δεχθεί πιέσεις από τους δανειστές.

Επίσης, όπως είπε στο Bloomberg ο Κεμάλ Οζτούρκ, ένας από τους νομοθέτες του κόμματος του Ερντογάν που έφτιαξε το προσχέδιο της πρότασης, η κίνηση αυτή είχε σκοπό να «περιορίσει τις αβεβαιότητες» με τη μορφή πληρωμών προς τους δανειστές.

Εξάλλου, στις 20 Δεκεμβρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ένα νέο εργαλείο για τη μείωση των απωλειών της τουρκικής λίρας κατά την περίοδο των διακυμάνσεών της, σύμφωνα με το οποίο αν η πτώση της λίρας έναντι των σκληρών νομισμάτων υπερβεί τα επιτόκια των τραπεζών, οι καταθέτες πληρώνονται τη διαφορά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By