Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Τουρκική προκλητικότητα: Στη Σούδα σήμερα τα δύο γαλλικά Rafale

Έμπρακτα εκφράζει ήδη την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα η Γαλλία, καθώς μερικές μόλις ώρες μετά από τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε πως δύο γαλλικά μαχητικά Rafale θα βρεθούν σήμερα στη Σούδα της Κρήτης.

Τα δύο μαχητικά βρίσκονταν στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου στην Κύπρο από τις 10 Αυγούστου, στο πλαίσιο άσκησης.

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα φτάσει στην Ανατολική Μεσόγειο και η φρεγάτα «Λαφαγιέτ», στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Γαλλίας για ενίσχυση της παρουσίας στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σε ό,τι αφορά το Ναυτικό, το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο (PHA) Tonnerre (Βροντή), που βρίσκεται καθ’ οδόν για να φέρει βοήθεια στου Λιβανέζους, συνοδεύεται από το βράδυ από την φρεγάτα Λαφαγιέτ, η οποία απέπλευσε από τη Λάρνακα κι έκανε θαλάσσια άσκηση με το Ελληνικό Ναυτικό.

Αυτή η στρατιωτική παρουσία έχει ως σκοπό να ενισχύσουν την αυτόνομη εκτίμηση της κατάστασης και να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, την ασφάλεια της ναυσιπολοΐας στη Μεσόγειο και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.»

Υπενθυμίζεται πως χθες το βράδυ ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, προαναγγέλλοντας μάλιστα την ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ανάρτηση που έγινε στο προφίλ του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στο twitter, ο Μακρόν ανέφερε:

«Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε θέματα εκμετάλλευσης πετρελαίου προκαλούν εντάσεις».

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει σε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της χώρας του στη Μεσόγειο τις επόμενες μέρες, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Σε tweet του στα γαλλικά το πρωί της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μακρόν για την αλληλεγγύη. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας αλλά και ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου» έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

By