Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ελλάδα και Κύπρος αυξάνουν την ένταση και εκμεταλλεύονται την ΕΕ

Μία ημέρα μετά την αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο που εξέφρασαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποίθηκε λόγω των εξελίξεων στη Λευκορωσία, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, κατηγορεί την ΕΕ για μεροληψία.

Ο Χαμί Ακσόι στην ανακοίνωσή του, καλεί την ΕΕ να απευθύνει τις εκκλήσεις για διάλογο όχι προς την Τουρκία, αλλά προς την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες «εκμεταλλεύονται» την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και «αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Η ανακοίνωση που εκδόθηκε ως αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου 2020, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι το Συμβούλιο είναι αιχμάλωτος της καθοδήγησης και του εκβιασμού των δύο κρατών μελών.

Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να είναι μέρος της διαδικασίας που στοχεύει στην ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να είναι αντικειμενική και ειλικρινής.

Όπως δημοσιοποιήθηκε στο παρελθόν, οι εκκλήσεις για ψυχραιμία δεν πρέπει να γίνουν στη χώρα μας, η οποία είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας. Αλλά προς την Ελλάδα και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία), που είναι τα μέρη που εκμεταλλεύονται την αλληλεγγύη των κρατών – μελών της ΕΕ και βλάπτουν τα συμφέροντα της ΕΕ και στην πραγματικότητα αυξάνουν την ένταση.

Για μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα, η Τουρκία που από την αρχή έχει τονίσει πως πρέπει να γίνονται διαβουλεύσεις με όρους καλής γειτονίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, χωρίς να αποποιείται από τα δικαιώματά της, θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στα θετικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By