Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Τραμπ: Ινδία και Πακιστάν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε σήμερα στον Πακιστανό πρωθυπουργό Ιμράν Χαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ότι είναι σημαντικό Ινδία και Πακιστάν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στο Τζαμού και Κασμίρ μέσα από «διμερή διάλογο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος (Τραμπ) επανέλαβε τη σημασία η Ινδία και το Πακιστάν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στο (κρατίδιο) Τζαμού και Κασμίρ μέσα από διμερή διάλογο», υπογράμμισε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Από την πλευρά του το Ισλαμαμπάντ τόνισε ότι ο Χαν «περιέγραψε στον πρόεδρο Τραμπ τη θέση του Πακιστάν» κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας.

Οι δύο ηγέτες είχαν μια «καλή συζήτηση», και αποφάσισαν να παραμείνουν σε διαρκή επικοινωνία, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι.

Στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο στις 22 Ιουλίου, ο Τραμπ πρότεινε στον Χαν να διαδραματίσει ρόλο «μεσολαβητή» μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν για το θέμα του Κασμίρ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ανέφερε τότε, ότι έλαβε ένα αίτημα από τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να μεσολαβήσει επί του θέματος, γεγονός που το Νέο Δελχί διέψευσε κατευθείαν.

Η Ινδία αποφάσισε στις 5 Αυγούστου να αναστείλει το ειδικό καθεστώς αυτονομίας του ομόσπονδου κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ, την περιοχή που αποτελεί εδώ και δεκαετίες εστία εντάσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By