Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Τραμπ σε Μέι: Μετά το Brexit, ΗΠΑ και Βρετανία θα συνάψουν σπουδαία εμπορική συμφωνία

Εμπορική συμφωνία «φαινόμενο» προτείνει στη Βρετανία ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η Βρετανία μπορεί να έχει μια «πολύ πολύ ουσιαστική εμπορική συμφωνία» με τις ΗΠΑ, μετά την έξοδό της από την ΕΕ. «Είναι κάτι που θέλετε κι εσείς κι οι δικοί μου.

Ας παραμείνουμε σ” αυτό. Ας κάνουμε αυτή τη συμφωνία», προέτρεψε τη Μέι, ενώ υπεραμύνθηκε του Brexit, λέγοντας ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ πρέπει να γίνει και ότι θα είναι καλό για το Λονδίνο.

Λίγο μετά τις συζητήσεις που είχαν ο Ντόναλντ Τραμπ και η Τερέζα Μέι, τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ απαξίωσε πλήρως τον αρχηγό των Συντηρητικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ερωτηθείς για το εάν θέλει να του πει κάτι, ο Τραμπ αρχικά απάντησε ότι δεν τον γνωρίζει, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι αποφάσισε να μην τον δει, καθώς τον βλέπει ως «αρνητική δύναμη». Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο Κόρμπιν ήταν επικριτικός μαζί του και δεν συμπαθεί ανθρώπους που είναι επικριτικοί».

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε και στο ΝΑΤΟ και διαμήνυσε στα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, μέχρι το 2% του προϋπολογισμού.

«Δεν έχουν άλλη επιλογή. Θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», τόνισε.

«ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε συμφωνία για την υπόθεση της Huawei», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες είναι σε θέση να επεξεργαστούν τις διαφορές».

Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι στην αρχική της τοποθέτηση πέταξε «καρφιά» κατά του Τραμπ, λέγοντας ότι HΠΑ και Βρετανία πάντα στέκονται μαζί και ενεργούν από κοινού ακόμα κι εάν ο Τραμπ ορισμένες φορές διαφωνεί.

«Σήμερα συζητήσαμε πάλι τις νέες και εξελισσόμενες προκλήσεις για την ασφάλειά μας, τις αξίες μας και τον τρόπο ζωής μας.

Μοιραζόμαστε την ίδια άποψη για την προέλευσή τους και τους στόχους που επιδιώκουμε, αλλά όπως και οι πρωθυπουργοί και οι πρόεδροι πριν από εμάς- και χωρίς αμφιβολία και αυτοί που θα ακολουθήσουν – μπορούμε επίσης να διαφωνούμε μερικές φορές για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», τόνισε η Συντηρητιική πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Tραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο «μοιράζονται πολλούς στόχους και προτεραιότητες σε όλο τον κόσμο».

Παράλληλα, ο Τραμπ προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαδηλώσεις που έγιναν εναντίον της επίσκεψής του στη Βρετανία, λέγοντας ότι χθες υπήρχαν μερικές χιλιάδες στους δρόμους, όμως σήμερα, ήταν περιορισμένες.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «fake news» τα ρεπορτάζ για τις διαδηλώσεις, ενώ επέμεινε στην κριτική του για τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν, λέγοντας ότι είναι αρνητική δύναμη και πρέπει να εστιάσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By