Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Τράπεζες–ξένοι επενδυτές: Επενδύστε κεφάλαια στις εταιρείες σας

Tο μηνύμα τα οποίο μεταδίδουν εσχάτως προς τις εισηγμένες οι Τράπεζες, αλλά και ορισμένες φορές και ξένοι επενδυτές είναι σαφές: «Χρηματοδοτήστε τις επιχειρήσεις σας με ίδια συμμετοχή για να αποκτήσετε πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια».

Το μήνυμα δεν είναι τωρινό, καθώς επιστρέφει από την εποχή των κόκκινων δανείων, αλλά τώρα επανέρχεται εξαιτίας των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί προς τον SSM.

Την ίδια προτροπή δίνουν και οι ξένοι επενδυτές με διαφορετικό τρόπο, καθώς αποφεύγουν να αποκτούν μετοχές εταιρειών οι οποίες δεν επενδύουν τα κεφάλαια τους στις επιχειρήσεις τους.

Σχηματικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι, οι προτροπές Τραπεζών και ξένων είναι «επενδύστε κεφάλαια στις επιχειρήσεις σας διότι η χώρα δεν μπορεί να διαθέτει επενδυτικό αφήγημα μόνο με τις επιδοτήσεις από την Ευρώπη ή από επενδύσεις resort».

Με εξαίρεση λιγοστούς ομίλους του FTSE25 οι οποίοι επενδύουν κάθε χρόνο σημαντικά ποσά, ένας μεγάλος αριθμός εισηγμένων και ιδιαίτερα οι βασικοί μέτοχοι δεν επενδύουν, με αποτέλεσμα είτε να προσφεύγουν στις τράπεζες, είτε σε δανεισμό από τις εγχώριες ή διεθνείς αγορές εφόσον έχουν αυτήν την δυνατότητα.

Για αρκετούς ξένους επενδυτές η απουσία επενδύσεων είναι και ένας από τους λόγους που οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν την ελληνική αγορά –πέραν της απογοητευτικής απόδοσης με πτώση 31% απο τις αρχές του χρόνου, όταν οι ξένες αγορές έχουν προεξοφλήσει σε σημαντικό βαθμό την ανάκαμψη του 2021.

Από την άλλη πλευρά οι Τράπεζες αν και προχώρησαν σε δανεισμό των μεγάλων ομίλων μετά την καραντίνα είναι φειδωλές προς εταιρείες που ζητούν χρηματοδότηση δίχως να υπάρχει ίδια συμμετοχή.

Τα πακέτα των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 32 δισ. ευρώ δεν λένε τίποτα προς το παρόν προς τους ξένους επενδυτές – εξ’ ου και δεν υπάρχει καμία προεξόφληση αυτής της προοπτικής. Εξάλλου τα χρήματα θεωρούνται ως “κυβερνητικές δαπάνες” μ’ ότι σημαίνει αυτό.

Μ’ άλλα λόγια οι ξένοι επενδυτές θέλουν να διαπιστώσουν την θέληση των Ελλήνων επιχειρηματιών για να επενδύσουν στις εταιρείες – και μάλλον δεν αρκεί η αγορά ίδιων μετοχών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By