Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Τραπεζική άδεια λειτουργίας στο ΗΒ εξασφάλισε η ανταγωνίστρια της Stripe, Adyen

Ο ολλανδικός γίγαντας πληρωμών Adyen ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κέρδισε έγκριση άδειας τραπεζικής λειτουργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σηματοδοτώντας μια βαθύτερη ώθηση από την εταιρεία στον τραπεζικό τομέα.

Η εταιρεία είπε ότι η νέα της άδεια θα επιτρέψει στους εμπόρους της να προσφέρουν προκαταβολές σε μετρητά σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Adyen είπε ότι η άδεια θα της επιτρέψει να συνεχίσει να λειτουργεί υπό το καθεστώς προσωρινών αδειών του Ηνωμένου Βασιλείου – βάσει του οποίου μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σύμφωνα με τις δραστηριότητές της στην ΕΕ – μετά το Brexit.

Η Adyen έχει ήδη άδεια στην Ολλανδία ως εξαγοράζουσα τράπεζα.

Υπό αυτή την ιδιότητα, η εταιρεία μπορεί να επεξεργάζεται πληρωμές εμπόρων σχεδόν αμέσως, αντί να βασίζεται σε τραπεζικούς εταίρους για τη διαχείριση των διακανονισμών, κάτι που μπορεί συχνά να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Οι έμποροι της Adyen στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν ήδη να προσφέρουν στους πελάτες τραπεζικούς λογαριασμούς, εικονικές ή φυσικές κάρτες και διαχείριση ταμειακών ροών και εξόδων.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια βασική αγορά για την Adyen και είμαστε ενθουσιασμένοι που εδραιώνουμε τη θέση μας εδώ με αυτήν την τραπεζική εξουσιοδότηση», δήλωσε η Mariëtte Swart, επικεφαλής νομικός και συμμόρφωσης της Adyen.

«Θα ενισχύσει την ικανότητά μας να βοηθήσουμε εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις να επιτύχουν τις φιλοδοξίες τους πιο γρήγορα. Είναι άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση του Adyen να γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα χρηματοοικονομικής τεχνολογίας πλήρους φάσματος».

Ανταγωνιστής του αμερικανικού γίγαντα πληρωμών Stripe, η Adyen είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Ευρώπης, με κεφαλαιοποίηση 23,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (25 δισεκατομμύρια δολάρια). Η εταιρεία ανακάμπτει αφού οι αριθμοί κερδών του πρώτου εξαμήνου έδειξαν τη χαμηλότερη αύξηση εσόδων στην ιστορία.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν έως και 39% στις 31 Αυγούστου, εξαλείφοντας 18 δισ. ευρώ από την αγοραία αξία της εταιρείας. Οι μετοχές της Adyen υποχώρησαν περίπου 1% την Πέμπτη.

Η έγκριση της άδειας του Adyen έρχεται καθώς μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες fintech του Ηνωμένου Βασιλείου, η Revolut, αγωνίζεται να αποκτήσει άδεια από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Η Revolut υπέβαλε αίτηση για άδεια πριν από δύο χρόνια, αλλά αντιμετώπισε πολλές καθυστερήσεις. Οι ρυθμιστικές αρχές είχαν πολλές ανησυχίες να εξετάσουν, συμπεριλαμβανομένης της καθυστερημένης υποβολής λογαριασμών από την εταιρεία και εσωτερικών προβλημάτων με την εταιρική κουλτούρα.

Η Revolut λέει ότι έχει εργαστεί για να βελτιώσει την εταιρική της κουλτούρα εσωτερικά. Η εταιρεία είδε επίσης τον οικονομικό της διευθυντή, ο οποίος ήταν στο τιμόνι τη στιγμή των καθυστερημένων λογαριασμών της, να αποχωρεί από την εταιρεία νωρίτερα φέτος.

By