Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Τρεις προϋποθέσεις για έξοδο από το Μνημόνιο «βλέπει» η Goldman Sachs

Τις τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο παρουσιάζει σε ανάλυσή της η Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τον οίκο, η Ελλάδα χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους του επίσημου τομέα, πρέπει να συγκεντρώσει ένα ουσιαστικό ταμειακό απόθεμα πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα μεγαλύτερο των 20 δισ. ευρώ και τέλος, να εξέλθει του προγράμματος με ένα ισχυρό σύστημα κινήτρων το οποίο θα ενθαρρύνει τη δημοσιονομική ευρωστία στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα.

Η ανάλυση της Goldman Sachs καταλήγει στο ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι απίθανο να είναι βιώσιμο χωρίς να υπάρξει ελάφρυνση. Χωρίς την ελάφρυνση του χρέους και με ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα αυξηθούν ταχύτατα πάνω από το επίπεδο που το ΔΝΤ προσδιορίζει ως απαραίτητο για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μιας άλλης κρίσης.

Ακόμη, θεωρεί πως τα μεγάλα ταμειακά αποθέματα (cash buffers) αύξησαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και έχουν ενισχύσει την επιστροφή στις αγορές στην περίπτωση της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου. «Ένα μεγάλο cash buffer μπορεί να δημιουργηθεί εάν οι επίσημοι πιστωτές συμφωνήσουν να εκταμιεύσουν ένα επίπεδο κεφαλαίων ίσο με το πλήρες όριο του ελληνικού προγράμματος», αναφέρει για το θέμα.

Σημαντική είναι η επισήμανση της Goldman Sachs πως το να βασιστεί η Ελλάδα εξ ολοκλήρου στην πειθαρχία που θα επιβάλουν οι αγορές αναγκαστικά, μπορεί να μην είναι αρκετό. «Ένα σύνολο δημοσιονομικών προϋποθέσεων με ενισχυμένη παρακολούθηση σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να είναι το πιο ικανοποιητικό αποτελέσματα για όλες τις πλευρές», σημειώνει σχετικά.

Μόνο εάν πληρούνται αυτές οι τρεις προϋποθέσεις η Goldman Sachs εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να συσχετιστούν ξανά με τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας στο εγγύς μέλλον.

Εάν δεν ικανοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις ο οίκος θεωρεί πως οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας θα παραμείνουν ευάλωτες και το χρέος της μη βιώσιμο και η χώρα θα παραμείνει «ειδική περίπτωση» ευάλωτη σε απρόβλεπτες κρίσεις, με τις εγχώριες δημοσιονομικές συνθήκες να οδηγούν κάθε φορά τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών και των ελληνικών ομολόγων.

Τέλος, η Goldman Sachs επισημαίνει πως η προοπτική των πρόωρων εκλογών μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, θέτει πολιτικούς κινδύνους για τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής, ιδίως εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία και ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι δύσκολος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By