Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Τρενάκι του τρόμου» η ενεργειακή αγορά: Το φυσικό αέριο πήρε 14 ευρώ μέσα σε 10 λεπτά!

Ξεπέρασε τα 107 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν ανακοινώθηκε η διακοπή της παροχής αερίου από τη Ρωσία στην Πολωνία – Στη συνέχεια «προσγειώθηκε» στα 98 ευρώ – Άνοδος και για το πετρέλαιο, που βρέθηκε και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι – Ευρωπαίοι αγοραστές… τέλος για το ρωσικό πετρέλαιο – Ξεκίνησαν με ισχυρή άνοδο, αλλά υφίστανται σημαντικές απώλειες οι χρηματαγορές

Άνω – κάτω για άλλη μία ημέρα η ενεργειακή αγορά,με το φυσικό αέριο να πέφτει κοντά στα 90 ευρώ η MWh και στη συνέχεια να κάνει «άλμα» στα 107 και να καταλήγει στα 98 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με άνοδο 5,5%. Το «ασανσέρ» στις τιμές έχει να κάνει με την διακοπή της παροχής αερίου από τη Ρωσία στην Πολωνία, που ανακοινώθηκε την Τρίτη το απόγευμα.

Την ίδια στιγμή, σε επίπεδα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε το πετρέλαιο – τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το τύπου Brent, η τιμή του οποίου ήταν στις 20.10 της Τρίτης στα 105,2 με άνοδο πάνω από 3%.

Οι χρηματαγορές, που ξεκίνησαν με ισχυρή άνοδο τις συνεδριάσεις της Τρίτης, μπήκαν σε ιδιαίτερα αρνητικό έδαφος – με την Wall Street να χάνει έως και 540 μονάδες στις 19.10 ώρα Ελλάδος, καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και ενω οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google.

Την ίδια στιγμή, η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται με αμείωτη σφοδρότητα ενώ τα μαζικά lockdowns στην Κίνα απειλούν την ομαλή λειτουργία των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, πυροδοτώντας νέες πληθωριστικές πιέσεις.

Ρωσικό πετρέλαιο: Ζητούνται αγοραστές

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας – η πασίγνωστη, λόγω των κυρώσεων Roseneft – επιχείρησε να πουλήσει 37 εκατομμύρια βαρέλια ουραλικού αργού, αλλά κανείς αγοραστής από την Ευρώπη δεν συμμετείχε στη διαδικασία.

Όπως ανέφερε το Reuters, κάποια ασιατικά διυλιστρήρια συμμετείχαν στην διαδικασία, αλλά η Roseneft δεν τους αποδέχθηκε, καθώς παρά τα προβλήματα με τις κυρώσεις και την αντίδραση των Ευρωπαίων, εξακολουθεί να να ζητά 100% προπληρωμή για τις ποσότητες που παραδίδει.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι έχει μειώσει κατά πολύ την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο – και μάλιστα, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι λένε ότι η πλήρης απεξάρτηση του Βερολίνου από το ρωσικό πετρέλαιο (σ.σ όχι και από το ρωσικό αέριο…) είναι πλέον «θέμα ημερών».

By