Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Τρία χρόνια φυλάκισης στον Χόσνι Μουμπάρακ

Καταχράστηκε περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος

egyptshosni-mubarak

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ που εκδιώχθηκε από την εξουσία το 2011 έπειτα από μια λαϊκή εξέγερση εναντίον του, καταδικάστηκε σήμερα σε τρία χρόνια φυλάκιση, όπως και οι δύο γιοι του, επειδή καταχράστηκε περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος.

Ο Μουμπάρακ δικαζόταν για δεύτερη φορά από δικαστήριο του Καΐρου για την υπόθεση αυτή, καθώς το εφετείο είχε ζητήσει να επαναληφθεί η δίκη του, αφού ακύρωσε την πρώτη καταδίκη.

Τον Μάιο του 2014 ο πρώην πρόεδρος είχε καταδικαστεί στην ίδια ποινή από δικαστήριο επειδή καταχράστηκε δημόσια χρήματα τα οποία χρησιμοποίησε για να ανακαινίσει ιδιοκτησίες της οικογένειάς του. Οι δύο γιοι του είχαν καταδικαστεί στην πρώτη δίκη σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση.

Ο Μουμπάρακ παρουσιάστηκε στο δικαστήριο μαζί με τους γιούς του Αλάα και Γκάμπαλ στο συνηθισμένο κελί όπου βρίσκονται οι κατηγορούμενοι, φορώντας πολιτικά ρούχα σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές που φορούσαν τη στολή των κρατούμενων.

Ουσιαστικά και οι τρεις άνδρες έχουν αφεθεί ελεύθεροι καθώς έχει παρέλθει το ανώτατο όριο προφυλάκισης. Όμως ο Μπουμπάρακ, 87 ετών, νοσηλεύεται υπό αυστηρή παρακολούθηση στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου, όπου κρατούνταν, εξαιτίας της εύθραυστης υγείας του.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν οι τρεις άνδρες θα συλληφθούν εκ νέου, αν μπορούν να ασκήσουν έφεση, αλλά ούτε αν η νέα καταδίκη τους συμψηφίζεται με τον χρόνο που εξέτισαν υπό προσωρινή κράτηση.

By