Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τρεις μέχρι στιγμής οι ενδιαφερόμενοι για τον ΔΟΛ

Τρεις ενδιαφερόμενοι φέρονται να έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής εγγυητικές επιστολές για συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΔΟΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τις μέχρι τώρα εκδοθείσες εγγυητικές στον διαγωνισμό θα συμμετάσχουν εκτός απροόπτου, οι Βαγγέλης Μαρινάκης, Ιβάν Σαββίδης και μια τρίτη εταιρεία Κυπριακών συμφερόντων αγνώστων λοιπών στοιχείων. Νωρίτερα πάντως είχε δημιουργηθεί θέμα μετά την ανακοίνωση του ομίλου DIMERA με την οποία ζητούσε αναβολή ολίγων ημερών του διαγωνισμού του ΔΟΛ, επειδή οι τράπεζες δεν δέχονταν την εγγυητική του επιστολή γιατί αυτή προέρχεται από την Κύπρο.

Όπως ξεκαθάρισαν στο newmoney.gr στενοί συνεργάτες του ομογενούς επιχειρηματία «η συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη στον διαγωνισμό για το ΔΟΛ είναι δεδομένη, είτε δοθεί είτε όχι μια μικρή έως δύο ημέρες παράταση».

Επίσης υποστήριζαν πως «αυτή η μικρή η αναβολή ζητήθηκε καθώς υπάρχουν εύλογες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα τηρηθεί από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στο οποίο άλλοι πιο παραδοσιακοί παίκτες έχουν μεγαλύτερες ρίζες από τον όμιλο DIMERA το απόρρητο για το ύψος των εγγυητικών, καθώς αν υπάρξει διαρροή θα ευνοηθεί ο ανταγωνισμός που θα γνωρίζει τις προθέσεις έως που θα χτυπήσει τον ΔΟΛ ο κ. Σαββίδης. Επρόκειτο λοιπόν για μια κίνηση προστασίας του επενδυτή».

Τραπεζικοί κύκλοι διευκρίνιζαν πως υπάρχει δυνατότητα να εκδοθεί εγγυητική από τράπεζα της Κύπρου και να παρακαμφθεί το ζήτημα που ο διαγωνισμός θέτει -οι εγγυητικές να προέρχονται από τράπεζες χωρών μελών του ΟΟΣΑ- με collateral σε ελληνικές τράπεζες. «Δεν υπεκφεύγουμε. Να θωρακίσουμε μια υποψηφιότητα από στρεβλές πρακτικές θέλουμε» τονίζουν οι ίδιες πηγές σε έναν διαγωνισμό που λαμβάνει έως και… κατασκοπευτική πλέον διάσταση.

Η ενέργεια να αιτηθεί μικρή παράταση ο όμιλος DIMERA πάντως πυροδότησε νωρίς το πρωί συζήτηση καθώς εξελίχθηκε λίγες ώρες μόλις πριν εκπνεύσει η προθεσμία κατάθεσης προσφορών από τους ενδιαφερόμενους με πολλούς να μιλάνε για κίνηση «τακτικής» εκ μέρους του ομογενούς επιχειρηματία ενώ τραπεζικοί κύκλοι εξέφραζαν την άποψη πως οι όροι συμμετοχής στον διαγωνισμό, ήταν γνωστοί από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η προκήρυξη του. Σε ειδική μάλιστα παράγραφο αναφερόταν ρητά πως οι εγγυητικές πρέπει να προέρχονται από τράπεζες χωρών μελών του ΟΟΣΑ. Και η Κύπρος δεν είναι μέλος.

Πάντως πηγές αναφέρουν ότι ο ειδικός εκκαθαριστής δεν πρόκειται επ” ουδενί να αναβάλλει τον διαγωνισμό ο οποίος θα προχωρήσει κανονικά και στις 12.15 αύριο θα ανοίξουν οι φάκελοι των προσφορών.

By